Friday, August 8, 2008

Tuduhan Liwat : Sejarah Yang Berulang

Salam Buat Semua,

1) Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada tanggal 2 September 1998 atas alasan kelakuan seksual beliau yang berlawanan dengan tertib seorang manusia normal. Seterusnya beliau didakwa di mahkamah, dipersalahkan lantas dipenjarakan. Beliau dibebaskan pada tahun 2004.

2) Setelah hampir sedekad berlalu, pada 7 Ogos 2008, Anwar sekali lagi dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan yang kelihatannya hampir sama. Jika dahulu watak si penuduh dipegang oleh seorang bekas pemandu yang bernama Azizan, kini ianya dimulakan oleh jejaka bekas pelajar Universiti Tenaga Nasional yang gagal menamatkan pengajian ijazahnya iaitu si Saiful Bukhari.

3) Jika dahulu, nama Hakim Augustine Paul cukup 'popular' seluruh Malaysia, kini Hakim S.M. Komathy Suppiah berpeluang untuk meraih publisiti besar-besaran sebagai sang pengendali kes berprofil tinggi ini.

4) Sedekad lalu, seorang pegawai Polis bernama Musa Hassan menjadi pengemudi siasatan kes terbabit, kini pegawai yang bernama Jude Parreira akan memainkan peranan penting tersebut.

5) Perjalanan prosiding kehakiman kali ini seperti dijangka pastinya akan menjadi perhatian seluruh dunia terutamanya di kalangan negara-negara barat yang kelihatannya agak 'pro-Anwar.'

Neba2020: Relevan kadang-kadang tidak relevan. Tidak relevan kadang-kadang relevan rupanya ....

2 comments:

Muhammad Hazimin Wahab said...

dah balik bercuti ni, terus update blog erk... sama2 lah kita doakan kesejahteraan malaysia agar rakyat terbela...

anakmalaysia said...

Diharapkan tidak berulang. 1998 terlepas...

kali ini harap tertangkap