Monday, August 11, 2008

Chan Kar Hoong

Salam Buat Semua,


1) Chan Kar Hoong dikenali tatkala saya mengajarnya untuk subjek 'Principles of Economics I' sewaktu beliau berada di trimester pertama pengajiannya di Multimedia University (MMU), Melaka bagi kemasukan Jun 2005. Subjek terbabit berkisar tentang asas-asas kepada mikro ekonomi dan juga proses perjalanan aktiviti-aktiviti di dalam sistem ekonomi.

2) Saya hanya berkesempatan mengajarnya selama 4 bulan, satu trimester penuh di MMU dan baki 2 trimester berikutnya beliau menghabiskan zaman pra universitinya tanpa 'kehadiran' saya di kelasnya. Pertengahan tahun 2006, Kar Hoong memulakan alam pengajian ijazahnya di dalam bidang Kewangan Multimedia di MMU kampus Cyberjaya.

3) Kali terakhir bertemu beliau adalah sekitar bulan Mei 2006, Kar Hoong mengambil gambarnya bersama-sama saya sebagai tanda kenang-kenangan sebelum beliau meninggalkan bumi Melaka yang bersejarah.

4) Sekitar jam 8.10 malam, 11 Ogos 2008 saya mendapat satu panggilan daripada nombor yang tidak dikenali. Suara yang kedengaran adalah milik seorang jejaka Cina yang menyuruh saya meneka namanya setelah mengucapkan selamat. Sepintas lalu, saya terus teringatkan seorang bekas pelajar yang pernah saya didik 3 tahun yang lepas dan sudah lebih 2 tahun tidak bertemu dengannya. Secara spontan saya menyebut namanya, Chan Kar Hoong !

5) Rupa-rupanya beliau menelefon saya bersempena dengan 'semangat dan aura' majlis Konvokesyen ke 9 MMU yang berlangsung di Cyberjaya selama tiga hari berturutan bermula pada 9 Ogos 2008. Beliau belum berkonvo tetapi 'setia menunggunya' untuk tempoh 12 bulan lagi. Kini Kar Hoong berada di tahun akhir pengajiannya.

6) Kar Hoong membuatkan diri ini cukup terharu lagi bersyukur kepada Tuhan tatkala beliau dengan pantas menjawab soalan saya tentang sebab-sebab yang menyebabkannya teringatkan si pensyarah trimester pertamanya di pengajian peringkat universiti. Setelah 3 tahun berlalu dan 10 trimester pengajian dilaluinya di MMU dengan majoritinya di bumi Cyberjaya, Kar Hoong masih 'setia' dengan kata-katanya kepada saya di akhir pengajiannya di Melaka dahulu.

7) Katanya (perbualan adalah di dalam bahasa Inggeris), "Sir, saya takkan lupakan Sir sampai bila-bila, kamu adalah pensyarah yang paling saya suka. Dari Alpha sampai Delta, kamu tetap yang terbaik pernah saya jumpa walaupun saya bukan di Melaka lagi."

8) Pujian Kar Hoong membuatkan saya insaf tetapi cukup memotivasikan saya untuk lebih ikhlas dan bersungguh tatkala mendidik anak-anak Malaysia juga dunia yang tercinta.

9) Pujian-pujian daripada seorang pelajar yang sedang diajar sememangnya mudah untuk diperolehi oleh setiap insan yang bergelar pendidik. Pujian-pujian seperti itu biasanya akan saya sambut dengan senyuman yang disertakan dengan penafian lembut tanda merendah diri tetapi ianya langsung tidak akan masuk ke dalam lubuk ingatan mahupun merasuk pemikiran supaya diri terasa bangga sendirian kerana ianya harus diterima dengan penuh 'waspada.' Saya sentiasa menanamkan kepercayaan di dalam diri ini bahawa pujian daripada pelajar semasa yang sedang diajar adalah tidak wajar diambil serius kerana manusia sentiasa manis bicara, bijak membeli perasaan sesiapa jua demi 'kepentingan semasanya.' Janganlah kita tertipu !

10) Tetapi Kar Hoong berbeza, dia masih tidak lupa kepada saya dan dia masih yakin dengan saya. Respons beliau apabila saya berkata yang saya hanya mengajar beliau satu subjek sahaja dan ianya sudah berlalu 3 tahun lepas ialah "Saya percaya bahawa walaupun pensyarah itu mengajar kita selama 10 tahun tidak semestinya kita akan ingat pada dia. Kita juga akan lupa tentang apa yang pensyarah ajar kita selepas 10 tahun tapi kita akan ingat kata-kata nasihatnya yang bagus. Berapa lama masanya tidak penting, saya percaya yang kamu adalah pensyarah yang saya suka sebab saya dapat rasakannya dan ia adalah ketentuan."

11) Katanya lagi, "Apabila saya masuk MMU, saya tidak bagus, saya bukan pelajar yang memang sudah pandai, kamu beri saya motivasi, kamu naikkan semangat saya dan kamu selalu bercerita dengan saya. Kamu suka beri motivasi, sebab itu kamu adalah pensyarah pilihan saya sampai bila-bila."

12) "Kamu ingat lagi tak, sebelum saya tinggalkan Melaka 2 tahun lepas, saya kata pada kamu yang jika saya berjaya dapat ijazah kelas pertama, saya akan terus datang dan ketuk pintu pejabat kamu di Melaka dan cakap, Sir, saya dapat kelas pertama, saya nak berterima kasih dengan kamu."

13) "Sekarang CGPA saya masih kelas pertama tapi tidak berapa kuat. Saya kena lebih kuat belajar walaupun semua subjek tahun akhir amatlah susah, saya akan dapatkan kelas pertama juga supaya saya dapat buat apa yang saya janji 2 tahun lepas pada kamu."

14) "Sir, walau kamu tidak ajar saya lagi, saya tidak akan lupa pada cara kamu mengajar saya dan macam mana kamu beri saya motivasi, saya suka cara kamu dan saya bangga ada kamu sebagai pensyarah saya."

15) Ayat beliau yang paling akan saya ingati di dalam perbualan tersebut berbunyi, " Sir, terima kasih untuk segalanya, saya tidak pernah lupa pada Sir. Saya tidak pernah tinggalkan komen di blog Sir tetapi saya adalah pengikut setia blog kamu."

Buat Kar Hoong, saya bangga memiliki kamu sebagai pelajar saya ! Saya sentiasa berharap agar kamu berjaya mencapai cita-cita yang diidamkan, sukses di dalam kehidupan dan berbahagia selalu. Andai kamu menjadi hebat dan berpengaruh suatu hari nanti, itulah kebanggaan dan kepuasan saya sebagai seorang pendidik ! Pelajar saya semuanya BOLEH berjaya !

Nota: 2 keping gambar yang dilampirkan adalah diambil secara terus daripada koleksi peribadi Kar Hoong di laman web sosial www.friendster.com.

Neba2020: Binalah matlamat dan prinsip yang jujur lagi jelas di dalam apa jua yang dilakukan kerana takut kita mudah tergelincir dek gelora kehidupan mahupun dibelenggu tekanan mendalam andai jiwa selalu memberontak akibat daripada fizikal melakukan sesuatu tanpa keikhlasan sejati dan tiadanya kerelaan pemikiran.

2 comments:

Muhammad Hazimin Wahab said...

Wassalam,

Itulah, yg penting keikhlasan hati mendidik pelajar menjadi insan berguna itu yg penting. Biarlah org nak kata apa pun. Yg penting, kita tahu apa yg dilakukan itu betul mengikut landasannya.

Yang telah baik kita , perelokkannya, yang mana kurang sedap didengar, moleklah diperbaik lagi. Biasalah, sebagai manusai, kita tidak lari drpd kesilapan. Tapi, yang penting ialah keazamaan untuk memperbaiki diri nak menambahkan kekuatan diri.

Semoga berjaya !

Anonymous said...

bila kita melakukan sesuatu pekerjaan dengan ikhlas....orang sekeliling pasti merasai dan menghargai keikhlasan hati kita ...walaupun seribu tahun berlalu keikhlasan itu tetap akan dirasai.. ^__^