Tuesday, August 12, 2008

Cetusan Pendapat: Projek-Projek Mega

Salam Buat Semua,

1) Segelintir pihak merasakan bahawa Kerajaan Malaysia banyak menghabiskan 'wang rakyat' untuk pembinaan projek-projek yang ditafsirkan sebagai 'mega.'

2) Projek-projek seperti Putrajaya, litar F1 Sepang, KLIA, Menara Kuala Lumpur, Menara Berkembar Petronas, Kompleks Sukan Bukit Jalil , KL Sentral, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Empangan Bakun dan Satelit Measat ditafsirkan sebagai bertaraf 'mega.'

3) Ada pihak-pihak tertentu mendefinisikan bahawa 'mega' bererti pembaziran, penyalahgunaan wang rakyat, proses memewahkan kroni-kroni, mementingkan kemajuan fizikal dengan mengabaikan kemajuan spiritual dan penyelewengan kuasa.

4) Golongan-golongan seperti ini sesuai untuk dinamakan sebagai 'generasi bijak lagi kritikal yang memiliki pemikiran berpusat.' Mereka ini sewajarnya memiliki daya berfikir yang bagus tetapi tanpa disedari pemikirannya adalah berbentuk sehala tanpa mampu menjadi lebih fleksibel dalam membuat kesimpulan.

5) Pentadbir Malaysia sekitar tahun 1980-an dan 1990-an menjadikan Wawasan 2020 sebagai satu misi negara yang terpenting. Tekadnya adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju menjelang 1 Januari 2020.

6) Semua rakyat termasuklah pihak-pihak yang kritikal terhadap projek-projek mega sepakat menyetujui hasrat Wawasan 2020 itu, tiada siapa yang membenci misi tersebut ketika ianya diusulkan Perdana Menteri pada tahun 1991.

7) Serentak dengan aspirasi Wawasan 2020, semangat rakyat dianjakkan melalui penyebar-luasan konsep-konsep seperti 'Malaysia Boleh,' 'Yakin Boleh,' Negara Kita Tanggungjawab Kita,' 'Keranamu Malaysia' dan 'Wawasan Asas Kejayaan.'

8) Konsep-konsep tersebut dengan sengajanya telah disebar-luaskan sehingga menjadi sebutan rakyat dan akhirnya sebati di dalam diri masing-masing, semestinya generasi muda menjadi lebih 'mesra dan rapat' dengannya. Adalah dipercayai bahawa konsep-konsep tersebut mampu untuk meningkatkan motivasi rakyat dalam membentuk keperibadian yang unggul dengan budaya mencintai kecemerlangan kehidupan. Hanya generasi yang dahagakan serta sentiasa mengejar kecemerlangan sahaja yang akan dapat menjadikan Malaysia ini sebagai negara maju menjelang tahun 2020 !

9) Selain penyuntikan semangat untuk menghasilkan warga Malaysia yang berkualiti lagi berketerampilan, Wawasan 2020 hanya boleh dicapai seandainya kita sudah bersedia daripada segi fizikal. Kemajuan fizikal melalui penyediaan pelbagai infrastruktur yang dikatakan 'mega' itu adalah penting lagi wajib untuk merancakkan proses pembangunan negara.

10) Kriteria utama untuk menjadi negara maju ialah mencapai kemajuan ekonomi. Ekonomi memerlukan bantuan infrasktruktur yang lengkap, canggih dan berkualiti. Infrakstruktur-infrastruktur 'mega' ini bersifat sebagai pemadan ('complimentary') kepada sektor ekonomi yang ingin dikembangkan. Tanpa kuasa pemadan, sudah tentu ekonomi tidak mampu dianjakkan dengan lebih jauh (kekal di takuk lama), akibatnya keluaran produktiviti negara tidak akan berkembang jauh, ekonomi tidak berprestasi unggul, tidak tercapailah hasrat menjadi negara maju. Infrastruktur 'mega' itu bolehlah diumpamakan sebagai satu pelaburan yang hasilnya tidak akan kelihatan serta-merta tetapi penting untuk mencapai misi jangka masa panjang negara.

11) Pembinaan imej negara juga penting untuk menarik minat pelabur-pelabur asing ke Malaysia. Litar F1 Sepang sebagai contohnya bukanlah dibina semata-mata atas nama membawa acara perlumbaan kereta berprestasi tinggi itu ke Malaysia tetapi apa yang diinginkan ialah kuasa pemasaran dan kekuatan jenama yang dimiliki oleh FORMULA SATU itu sendiri di seluruh dunia. Promosi tentang Malaysia akan tersebar luas ke seluruh dunia, ini akan menimbulkan keyakinan para pelabur untuk menanam modal di Malaysia dan menyuntik kepercayaan masyarakat antarabangsa untuk membeli barangan yang tercatit perkataan 'Made In Malaysia' kerana nama MALAYSIA itu sendiri telah mereka kenali dan kelihatan popular akibat daripada penganjuran F1 itu saban tahun. Begitu jugalah dengan kes penganjuran Sukan Komanwel 1998 dan Le Tour De Langkawi yang cuba dikontroversikan kononnya kerajaan pimpinan Perdana Menteri ketika itu sekadar cuba berboros secara besar-besaran. Inilah masalahnya dengan 'puak-puak' yang sempit kemahiran ekonomi yang berstrategi, hanya melihat perbelanjaan daripada satu aspek yang cukup sempit.

12) Kebanyakan projek mega yang dilaksanakan sekitar tahun 1990-an kelihatan 'besar dan gah' setelah Perdana Menteri ketika itu merasakan bahawa ideologi membina berdasarkan kapasiti / keperluan sebenar pada sesuatu masa itu adalah tidak kelihatan bijak daripada aspek kewangan / kos jangka masa panjang. KLIA sebagai contoh dibina pada pertengahan 1990-an dengan kapasiti sebenar yang hanya mampu mencapai tahap penggunaan penuh menjelang tahun 2020. Ini bermakna, kita tidak perlu membina satu lagi lapangan terbang di kawasan yang berhampirannya pada tahun 2020 kerana KLIA itu sendiri mampu menanggung keperluan semasa ketika itu. Sudah semestinya kos pembinaan KLIA pada tahun 2020 adalah mungkin mencecah 5 kali ganda (mungkin 10 kali ganda !) jika hendak dibandingkan dengan kosnya pada tahun 1995.

13) Jambatan Pulau Pinang yang hanya dibina dengan 4 laluan pada tahun 1980an juga ditafsirkan sebagai projek mega ketika ianya dilaksanakan. Malangnya, setelah 20 tahun ianya beroperasi, jambatan tersebut sudah 'tidak mampu' untuk menanggung kapasiti penggunaannya yang semakin meningkat secara drastik setiap tahun. Kini, keperluan untuk membina jambatan kedua sudah menjadi kemestian. Cuba bayangkan seandainya Jambatan Pulau Pinang itu dibina dengan memiliki 8 laluan pada pertengahan tahun 1980-an itu, sudah semestinya kos yang terlibat adalah berbelas ganda lebih kecil berbanding dengan kos masa kini.

14) Pihak-pihak yang kritikal selalu menggunakan alasan bahawa masih banyak rakyat Malaysia yang miskin dan tidak berkemampuan. Mereka ini perlu dibantu, perlu diutamakan berbanding dengan perlaksanaan projek-projek mega tersebut. Masalah kemiskinan dan kesusahan sememangnya menjadi satu masalah global yang tidak akan ada penamatnya. Apa yang diusahakan pihak pentadbir ialah untuk terus meminimakannya dengan pelbagai kaedah pembangunan yang dijalankan. Malangnya, ada segelintir daripada golongan yang tidak berkemampuan ini sendiri mengambil pendekatan untuk terus tidak berubah dan selamanya berasa selesa berada di kepompong yang sama. Orang yang kelaparan ada baiknya kita berikan mereka joran mahupun pukat / jala untuk mencari ikan di sungai / lautan berbanding dengan memberikan mereka beberapa ekor / kilo ikan yang pastinya akan habis dalam masa yang pendek, lapar semula selepas itu ! Justeru itu, proses pembangunan negara secara sistematik adalah diperlukan dan projek-projek mega adalah umpama enzim / penggalak yang penting untuk merancakkan ekonomi. Ekonomi yang rancak bererti lebih peluang pekerjaan, meningkatnya peluang pekerjaan bermakna kadar kemiskinan dapat terus diminimakan. Kadar kemiskinan yang rendah juga merupakan salah satu kriteria untuk bergelar negara maju.

15) Projek-projek mega tidak wajar disalah-ertikan oleh segelintir pihak yang ingin meraih populariti politik, alasan kononnya rakyat menjadi mangsa berpanjangan di atas sikap pentadbir negara yang boros mahupun ingin menunjuk semata-mata. Walau ianya tidaklah 100% membawa kebaikan nyata tetapi tidaklah juga ianya membawa keburukan 100% kepada rakyat. Andai projek-projek mega mampu mencapai kadar 75% kebaikan berbanding dengan 25% keburukan, maka sedikit-sebanyak ianya tetap telah menyumbang kepada kemakmuran rakyat khususnya dan negara ini amnya.

Neba2020: Piramid Giza, Tembok Besar Cina, Menara Eiffel, Taman Tergantung Babylon dan Colosseum mungkin bolehlah dianggap sebagai projek-projek bertaraf 'mega' beratus-ratus / beribu-ribu tahun dahulu. Kini ? Kesemuanya mendatangkan keuntungan besar kepada negara 'pemiliknya' di atas limpahan berjuta-juta pelancong yang hadir untuk menyaksikannya secara langsung di depan mata masing-masing. Dulunya kelihatan membazir, menyusahkan dan tidak praktikal tetapi akhirnya membawa kesenangan dan kemakmuran kepada rakyat juga negara ....

2 comments:

nuramalinamohdzukri said...

malaysia boleh!!!!!!hope malaysia terus maju di mata dunia!!!!

blueyinzhien said...

Thank you for this article...
Very useful opinions given.

Regards,
Yin Zhien.