Saturday, August 9, 2008

Anak Murid Pertama Berkonvokasi

Salam Buat Semua,

Pesanan ringkas (SMS) berikut saya terima pada jam 5.54 petang, 9 Ogos 2008 :

" Huhu, terima kasih. Sy tgh excited n nervous nk menanti bsok. Huhu. Sir, sy nk b'terima kasih gak kt sir selama mengajar sy dlu. Tanpa melalui kelas sir sy tkn cnvo besok."
" Wlpn kejap tp amat bermakna. X penah sy rapat ngn lect mcm mn sy rapat dgn sir n mdm Wahida kot. Kenangan tu la yg sy tkn lpe."

1) Begitu cepat masa berlalu, 'barisan pelajar-pelajar' yang saya anggap sebagai Kumpulan Pertama yang saya didik akan menaiki pentas konvokesyen pada pagi 10 Ogos 2008.

2) Saya mula melapor diri sebagai ahli akademik di Multimedia University (MMU) pada tanggal 18 Oktober 2004, berusia 22 tahun 10 hari ketika itu.

3) Saya mula menyampaikan syarahan (lecture) pada tarikh 20 Oktober 2004 melalui subjek 'Principles of Economics II' yang menjurus kepada pengajian ekonomi makro untuk pelajar-pelajar peringkat asasi / pra kursus Pengurusan di MMU. Tugasan pertama saya adalah untuk mendidik Kumpulan 49, 50, 51 dan 52 kemasukan sessi 2004/2005. Saya belum merasakan kepuasan yang maksimum ketika itu kerana saya hanya mengambil alih kelas-kelas tersebut daripada pensyarah asalnya di waktu minggu belajar hanya berbaki kira-kira 4 minggu sahaja (Trimester II 2004/2005).

4) Trimester 3 sessi 2004/2005 pula betul-betul dianggap sebagai detik permulaan saya sebagai pengajar di MMU kerana pertama kalinya berpeluang mendidik pelajar-pelajar secara penuh bermula daripada awal sehinggalah tamat trimester tersebut. Kumpulan 43, 44, 45, 46, 47 dan 48 kemasukan sessi 2004/2005 tentunya 'merasa' suka mahupun duka (terpulanglah kepada mereka untuk menafsirkannya) bergurukan ahli akademik muda yang masih mentah pengalamannya untuk subjek 'Introduction to Business and Management.' Sehingga ke hari ini saya masih teringatkan wajah-wajah 'gerun' atau mungkin 'kekosongan' mereka yang baru mencecah usia 18 tahun ketika itu apabila selalu sangat ditanya soalan-soalan yang berkaitan dengan pengetahuan am, isu-isu semasa dunia korporat juga perniagaan, juga kaitannya politik dan ekonomi negara. Puas terasa di hati ini tatkala melihat wajah-wajah 'penuh minat' dengan konsentrasi yang maksima diberikan mereka apabila saya mula membuka cerita-cerita berkaitan dengan keadaan semasa ekonomi juga dunia korporat Malaysia, juga kisah-kisah lampau yang memberi impak kepada keadaan negara.

5) Sepanjang trimester tersebut, saya berasa begitu seronok dengan tugasan yang digalas. Seingat saya, kelas-kelas terbabit sentiasa menceriakan kehidupan saya. Dengan jarak usia yang secara puratanya hanya berbeza 4 tahun, semestinya tidak menjadi masalah untuk saya memahami kehendak dan juga faktor-faktor yang mampu untuk menghadirkan minat mereka kepada subjek dibawah kendalian saya itu.

6) Walau sudah lama berlalu, sehingga ke hari ini saya masih mampu mengingati kebanyakan daripada nama-nama mereka. Chan Kai Hong, Farah Elina, Adeq, Zaihan si adik kesayangan , Acap, Hamdan SRC, Omar Hamdan , Nisa, Akmal, Kek Lay Chee, Steve si budak Sarawak, Valerie yang pernah membawakan roti untuk saya makan di dalam kelas, Diana, Asnadia, Balqis, Fakiha, Firdaus, Farah Fauzliyana yang kecoh selalu, Wewin yang selalu bergambar, Hizam, Kama, Maliha, Muna Syazana, Raihana, Simaah Naidu, Prema, Zaidah, Ayuni, Si gadis Cina 'Kah Kah' yang selalu jadi bahan usikan saya, Suzana yang pernah menelefon saya bertanya pasal ekonomi di Hari Raya ke tiga akhir tahun 2004, Munirah, Puteri, Fizry, Ain dan banyak lagi yang tidak mampu untuk saya coretkan di sini. Majoriti mereka akan berkonvokasi tahun ini, segelintir pula akan berkonvokasi tahun hadapan, bergantung kepada bidang pengajian yang diambil juga 'strategi' masing-masing untuk menyelesaikan pengajian.

7) Kepada semua, Mr Fendy anda ini ucapkan selamat maju jaya di dalam hidup kalian, moga dapat membawa kebahagian kepada keluarga dan sentiasa menjadi insan terbaik untuk negara tercinta ini ! Kita boleh, MMU Boleh, Kamulah PERMATA DUNIA !

Neba2020: Seram sejuk terasa seluruh badan tatkala menunggu waktu untuk memasuki kelas yang pertama selaku pengajar, tandas menjadi destinasi lawatan yang cukup istimewa ! Masa berlalu pantas, moga anak-anak didik pertama itu semuanya menjadi 'manusia yang berguna' dan 'manusia yang istimewa' selamanya ....

10 comments:

yana said...

farah fauzlyana la :D
ade ke letak kecoh? hehe...pendiam + pemalu la!
btw thanx fer everything.

fendy_ahmad said...

Salam Yana,

Tak sangka kamu ada 'masuk-masuk' ke blog saya :) Terima kasih !

Aduh, pendiam + pemalu rupanya, patutlah pernah 'terkeluar air mata' yek di suatu petang di kelas saya sekitar awal tahun 2005 dahulu ;)

Saya takkan lupa 'peristiwa' itu...

Muhammad Hazimin Wahab said...

syahdu betul.... apapun, yg penting keikhlasan yg tersemat dijiwa bagi mendidik anak bangsa memajukan Malaysia itu yg penting !

laychee said...

Hi Sir...Really surprise to see my name in your blog..thanks for the teaching & sharing. You're a good lecturer =)

Good luck for your PHD. You sure can =)

Terima Kasih, saya berasa gembira menjadi murid cikgu =)

laychee said...
This comment has been removed by a blog administrator.
syazana said...

name zana xde pown :( huhuhu. Nway i've got a picture of u n me during the convocation on 10th aug. Nanti zana hantar kat ym okeyh? ;)

adeqq said...

tanks 4 everything sir so called 'abg'..
u're my inspiration n until now, if i were to talk bout my past experience in MMU, ur name will always i mention as one of my respected lecturer..
tanks again..

Moon said...

ahahaha.cakk

Wahh sempat ingat saya lagii.cayalah sir.btw,i saw your picture with madam azlin. u look great with your robe.very smart. Well thank you very much for your patience teaching me and the rest of the coursemates.I will always remember you too!

Keep in touch!!

Munirah

zihane said...

long lived mr fendi!!! wa sedih terigt zaman2 kt mlk dulu... zaman tgh sengal2 lg.. hahaha.. papepon tq arr igt lg nama wa walaupon nama wa bukan 1st yg lu list.. hihihi

hamdan said...

halo mr fendi! haih sedey plak baca blog teringat zaman2 alphaa...huuu...anywy sir lecturer yang paling cool n best! hee..

-omar hamdan 48-