Thursday, December 4, 2008

Sekolah Malaysia - Tiada Lagi SK, SRJK dan SRK ...

Salam Buat Semua,

1) Datuk Mukhriz Mahathir cadangkan di Parlimen supaya Malaysia mempraktiskan sistem persekolahan yang seragam, satu sistem dan tidak beraneka ragam seperti yang kelihatan kini.

2) Idea Mukhriz kelihatannya ditentang oleh individu-individu yang 'berjawatan' di dalam parti-parti politik.

3) Atas nama bahasa Tamil dan juga bahasa Cina, ahli-ahli politik bukan Melayu sama ada di dalam Barisan Nasional mahupun yang 'mendiami' Pakatan Rakyat telah menentangnya dengan nyata.

4) Hairannya, mereka ini juga yang 'sekuat hati' menyatakan bahawa untuk mewujudkan 'bangsa Malaysia' yang bersatu dan negara Malaysia yang adil maka 'konsep-konsep' seperti Dasar Ekonomi Baru, ketuanan Melayu dan 'hak perundangan Islam' perlulah dihapuskan.

5) Mukhriz sama sekali tidak menyatakan bahawa bahasa Cina dan bahasa Tamil perlu diketepikan daripada sistem pendidikan negara ini. Beliau mengesyorkan supaya Malaysia mengamalkan sistem pendidikan rendah mahupun menengah yang berpaksikan kepada satu konsep yang sekata untuk semua pihak.

6) Atas nama perpaduan nasional dan permulaan kepada pembinaan 'bangsa Malaysia' yang sejati maka anak-anak muda Malaysia wajarlah dipertemukan di dalam satu sistem pendidikan yang seragam. Tiada lagi dasar melabelkan sekolah-sekolah tertentu sebagai eksklusif untuk bangsa tertentu, istimewa untuk bahasa tertentu.

7) Bahasa Cina dan bahasa Tamil akan terus diajar di sekolah rendah, masyarakat berbangsa Cina mahupun India akan terus dapat memilih untuk menguasai bahasa ibunda mereka secara formal. Bangsa Melayu sebagai kaum majoriti Malaysia pula akan berpeluang untuk belajar bahasa Cina juga bahasa Tamil secara formal, ini sebenarnya adalah satu penghormatan kepada sahabat-sahabat berbangsa Cina dan India.

8) Sekolah satu sistem akan menyediakan satu landasan yang cukup unik untuk semua bangsa bergaul mesra, mengenal budaya masing-masing dan memahami sensitiviti kepercayaan mahupun adat sahabat-sahabat senegara. Prejudis jahat yang lahir akibat daripada kitidakupayaan untuk memahami sensitiviti masing-masing seperti yang wujud pada hari ini pastinya akan dapat disingkirkan jauh-jauh daripada sanubari juga kepercayaan rakyat Malaysia.

9) Ahli-ahli politik yang mempertikaikan idea tersebut sebenarnya adalah individu-individu yang masih 'kuat' sentimen perkaumannya. Mereka inilah yang sebenarnya adalah perosak negara yang jahat pemikirannya. Mereka takut kepada bayang-bayang diri sendiri, gusar akan kehilangan sokongan dan susah hati perjuangan politik mereka akan kehilangan idea suatu hari nanti.

10) Sedikit waktu dahulu isu Sekolah Wawasan pernah menimbulkan polemik hangat di negara ini. Di kala Malaysia sudah hampir 52 tahun meraih kemerdekaan malangnya usaha untuk 'mendekatkan' sesama rakyat melalui sistem pendidikan masih dicurigai segelintir pihak.

Andai mereka ini berterusan 'berniat jahat' dengan idea penyatuan pendidikan demi survival politik masing-masing maka janganlah pula berani mengatakan mereka dianiya, diperas dan diketepi selama ini kerana usaha-usaha awal untuk 'penyatuan' rakyat telah ditolak mentah-mentah !
Neba2020: Perpaduan bukan boleh dibentuk melalui ucapan ahli politik, bacaan majalah, nyanyian lagu-lagu dan tontonan dokumentari semata-mata. Perpaduan adalah satu proses memahami nilai-nilai keperibadian masing-masing yang berjalan secara perlahan-lahan melalui pergaulan dan komunikasi yang kerap. Perpaduan juga tidak akan terhasil andai sikap curiga-mencurigai terus berleluasa di dalam sanubari masing-masing ....

2 comments:

Alias Mohd Yusof said...

Kalau mengikut perkiraan biasa, paling lewat Malaysia akan mengadakan pilihanraya umumnya yang ke 13 ialah pada tahun 2013.

Pastinya pilihanraya umum ke 13 ini bakal mencatat sejarah sebagai pilihanraya yang akan menentukan halatuju baru rakyat Malaysia. Tidak keterlaluan kalau dikatakan piliharaya ke 13 pada tahun 2013 itu sebagai bermulanya era Malaysia Baru di mana banyak dasar-dasar lama akan diganti dengan dasar-dasar yang baru.

Dua entiti politik Negara yang sekarang dikenali sebagai Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat pasti akan berebut slogan ‘Malaysia Baru’ dan ‘Perubahan’ atau ‘Change’ bagi menghadapi kempen pilihanraya ke 13 ini.

Slogan ‘Change’ telah membawa tuah kepada Obama semasa beliau menghadapi kempen presidennya. Sudah tentu slogan ini juga akan menjadi tarikan kepada parti-parti politik di Negara kita untuk menggunakannya, sama seperti slogan ‘reformasi’ yang begitu popular di satu masa dulu.

Banyak dasar-dasar Negara dan fahaman politik yang dianggap tidak relevan lagi dan telah dipertikaikan secara terbuka oleh rakyat terutamanya generasi muda. Ini termasuklah konsep ‘kontrak sosial’, dasar ‘ketuanan Melayu’, pelaksanaan DEB dan perpaduan kaum yang longgar yang telah menyebabkan jurang perkauman atau polarisasi kaum semakin menebal.

Kini ramai orang telah sedar dan menyalahkan pengwujudan sekolah-sekolah aliran jenis kebangsaan menyebabkan polarisasi kaum semakin menebal. Kewujudan sekolah aliran jenis kebangsaan ini telah memisahkan kanak-kanak berbeza kaum daripada dapat peluang untuk berkawan dan bergaul.

Sebenarnya tidak salah untuk mengajar anak-anak kita tentang bahasa ibunda dan adat resam kaum masing-masing, tetapi yang salahnya bila kita asingkan sekolah kanak-kanak ini mengikut kaum.

Sebelum isu sekolah berasingan ini hangat diperkatakan, saya telah banyak juga menulis berkaitannya dan banyak surat yang saya tulis ke Malaysiakini berkaitan dengannya. Alhamdulilah, perkara ini semakin hari semakin mendapat perhatian ramai.

Dengan arus fahaman politik yang berubah, saya percaya penyelesaian kearah ‘satu sekolah’ ini akan menjadi kenyataan jua menjelang 2013 nanti. Apabila semua orang sedar betapa pentingnya kepada dasar ‘satu sekolah’, maka orang-orang politik pun akan tidak teragak-agak lagi untuk mengambilnya sebagai satu isu yang dapat menguntungkan politik mereka untuk diperjuangkan.

Di zaman manusia yang semakin cerdik dan celik ini, manusia tidak lagi boleh menerima adanya perbezaan taraf dan darjat disebabkan perbezaan keturunan dan warna kulit. Sebaliknya kualiti manusia adalah ditentukan oleh usaha, sikap, dan kebolehan masing-masing.

Setiap insan dilahirkan bebas, mereka mempunyai hak dan peluang yang sama, tidak ada yang dilahirkan untuk menjadi tuan dan tidak juga untuk menjadi hamba.

Entiti politik mana yang menjadi pilihan rakyat pada pilihanraya ke 13 nanti bergantung kepada keberanian mereka memperjuangkan aspirasi rakyat yang inginkan perubahan ini.

BN telah mula mengorak langkah untuk menjenama semula partinya, parti komponen yang berada dalam BN mula mahu mendengar suara akar umbi mereka. Kedengaran parti-parti komponen yang berada dalam BN telah menyuarakan isu-isu yang tidak senada. Banyak dasar-dasar yang mereka setuju sebelum ini telah dipersoalkan.

Ada pemimpin parti komponen BN telah secara terbuka dan berani mempersoalkan ISA, mempertikaikan konsep ‘ketuanan Melayu’, mempersoalkan pelaksanaan DEB dan ada juga yang mempersoalkan pengasingan sekolah mengikut kaum.

Sebaliknya Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam Pakatan Rakyat pula sibuk untuk mengembalikan kekebalan raja-raja yang telah dimansuhkan oleh UMNO semasa pimpinan Tun Dr. Mahathir dulu.

Saya melihat langkah yang diambil oleh PKR ini merupakan langkah yang ke belakang. Mereka seperti ingin dan berminat untuk kembali ke zaman purbakala. Sistem beraja atau monarki adalah warisan sistem kuno, di zaman itu manusia percaya hanya raja dan keturunannya sahaja yang layak memerintah. Malah ada sesetengah kaum di zaman dulu yang percaya raja adalah dari keturunan Tuhan yang harus disembah.

Mungkin PKR ingin mengambil jalan politik populis hingga hilang pertimbangan dan kewajarannya. Kalau Pakatan Rakyat tidak lagi menonjol untuk membawa pembaharuan kepada rakyat Malaysia, saya tidak nampak mereka boleh menjadi entiti politik pilihan utama dalam pilihanraya ke 13 nanti.

Di zaman manusia yang semakin cerdik, berilmu, bertamaddun dan masyarakat madani, kita diajarkan bahawa manusia semuanya adalah sama. Manusia hari ini tidak dapat lagi menerima sistem feudal, tidak boleh menerima adanya perhambaan sesama manusia, amalan perhambaan telah lama lenyap dari muka bumi ini, dasar aphartheid yang trajis dalam sejarah manusia juga telah berakhir di Afrika Selatan beberapa dekad yang lalu.

Isu persamaan hak, kebebasan, keadilan, ketelusan dan meritokrasi adalah isu-isu kemanusiaan yang akan terus menjadi medan perjuangan utama politik.

Manakala isu-isu yang hanya memperjuangkan kaum sendiri dan memperjuangkan warna kulit bakal akan menjadi isu politik ketinggalan zaman, ahli politik yang memperjuangkannya pasti akan lenyap seperti lenyapnya dinosaur.

Dzulfikri zulkiflE said...

bile la pembangkang ni nk dok diam...dowunk nk menegakkn benang yg basah....org mlayu harus bangun tok bersatu..