Wednesday, December 24, 2008

Tentang Kebebasan Bersuara, 13 Mei dan Kontrak Sosial

Salam Buat Semua,

1) Pelajar saya berbangsa Cina diberi peluang berdebat tentang topik berkaitan kebebasan bersuara di Malaysia. Aktiviti tersebut di bawah seliaan saya untuk subjek 'Managerial Communication' (Komunikasi Pengurusan). Saya sengaja memberikan satu topik yang kelihatan kontroversi kerana saya mahu mereka berfikir secara kritis dan melakukan kajian yang mendalam sebelum 'berkata-kata.' Saya percaya kepada konsep betapa 'memahami itu adalah bagus.'

2) Sekumpulan pelajar menjalankan kajian yang cukup mendalam. Mereka menemui pelbagai fakta dan 'kisah-kisah' yang hampir diketepikan ramai rakyat Malaysia pada hari ini.

3) Pelajar Cina saya itu mengatakan bahawa kebebasan bersuara tidak wajar dibenarkan secara meluas di Malaysia ini. Mereka sepakat merasakan bahawa kebebasan bersuara haruslah dibatasi dengan peraturan-peraturan tertentu bagi membendung penamat yang tidak baik. Kebebasan bersuara tanpa batasan bagi mereka hanya akan mendatangkan banyak mudarat kepada kestabilan hubungan pelbagai kaum di Malaysia ini.

4) Mereka berkata peristiwa 13 Mei 1969 adalah manifestasi langsung akibat daripada kebebasan bersuara yang telah disalahgunakan ahli-ahli politik berbangsa Cina pada ketika itu yang telah menimbulkan kemarahan kaum majoriti Malaysia iaitu Melayu. Kisah seorang remaja Cina yang memperlekehkan umat Islam melalui kes 'Negarakuku' juga sepatutnya dijadikan iktibar untuk semua pihak di Malaysia agar sensitif dengan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Malaysia.

5) Kontrak sosial yang menjadi teras pembentukan negara ini juga disentuh oleh pelajar terbabit. Mereka faham setelah mereka mengkaji asal-usul kontrak sosial tersebut. Mereka sepakat merasakan bahawa generasi baru wajar didedahkan dengan logik dan sebabnya kontrak tersebut dipersetujui dahulu.

Neba2020: Pendedahan secara baik dan penerangan secara mendalam dengan diawasi konsep berhati-hati dan jujur selalu akan memberikan hasil yang baik. Sejarah perlu didedahkan dengan penuh kejujuran dan berniat baik. Hasilnya pasti akan melahirkan satu kelompok masyarakat yang saling hormat-menghormati, tidak berprasangka buruk terhadap sahabatnya dan tahu 'di mana bumi di pijak, di situ langit dijunjung.'

No comments: