Friday, May 15, 2009

200 Universiti Terbaik Asia 2009

Salam Buat Semua,

1) Multimedia University (MMU) berada di tangga ke 171 di kalangan 200 universiti terbaik di benua Asia bagi tahun 2009.

2) Berdasarkan senarai tersebut, hanya 6 universiti di Malaysia yang berjaya diklasifikasikan di kalangan 200 institusi pengajian tinggi terbaik di Asia.

3) Lima institusi pengajian tinggi awam (IPTA) iaitu Universiti Malaya (39), Universiti Kebangsaan Malaysia (51)), Universiti Sains Malaysia (69), Univeriti Teknologi Malaysia (82) dan Universiti Putra Malaysia (90) mengungguli kedudukan yang lebih tinggi berbanding MMU di dalam senarai terbaik Asia itu.

4) Signifikannya, MMU kini adalah universiti ke 6 terbaik di Malaysia dan bolehlah ditakrifkan sebagai insititusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang terbaik di Malaysia.

5) MMU masih muda dan usianya baru hendak menjejak angka 12. Jika dilihat daripada umurnya, MMU jauh lebih 'kecil' berbanding dengan IPTA seperti Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Teknologi Mara, Universiti Utara Malaysia, Universiti Malaysia Sabah dan juga Universiti Malaysia Sarawak. Sebagai institusi swasta yang 'kurang' dahan untuk bergantung harap, pencapaian 'pantas' MMU ini sewajarnya boleh dibanggakan oleh semua 'produk-produk' yang pernah dilahirkannya sejak 12 tahun lepas, para pendokongnya dan juga pelajar-pelajar semasa.

Neba2020: Buat Semua Pelajar dan warga MMU, Hayatilah Kata-Kata Lagu Kebanggaan Kita - Permata Dunia ....

11 comments:

El-Zaffril said...

Penulis...

Saya sangat berbangga menjadi pelajar di sebuah universiti yang terbaik di Malaysia... dan juga tidak lupa bekas mahasiswa universiti swasta terbaik di malaysia... dan saya berharap universiti swasta terunggul di Malaysia... saya nak sambung PhD di sana...

Noor Ashraaf said...

kalau compare UTM dan MMU, MMU power lagi, sebab company singapore tak recognize UTM graduates, they prefer MMU graduates...


hoho..so tak tepat la tangga2 tersebut..

MMU power beb

Anonymous said...

MMU tidak boleh ditakrifkan sebagai insititusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang terbaik di Malaysia. hanya boleh ditakrifkan terbaik antara IPTS yang menawarkan degree sendiri seperti UTAR, UTP. IPTS seperti kolej kebanyakkannya menawarkan twinning program dan bukan degree sendiri. MMU tidak boleh dibandingkan dengan IPTA. IPTA mendapat tajaan daripada kerajaan dan tidak boleh disifatkan sebagai 'kurang' dahan kerana semua IPTS tidak mendapat tajaan daripada kerajaan. Jika MMU dibandingkan dengan IPTA maka tuition fees patut rendah macam IPTA. Contohnya, belajar accounting kat IPTA <2000 tapi di MMU >10000.

tiada perasaan anti-mmu.

Anonymous said...

mana boleh nak bandingkan swasta dan ipta. ipta adalah tempat pelajar yang cemerlang baik dari segi stpm , matrikulasi, spm dan sebagainya. mmu tu bayaran dan nak masuk pun xperlu nak compete2. ada duit ja masuk. lain ngan ipta, the chosen ja bleh masuk. lain taraf dia macam langit dan bumi.

jgn mimpi la nak banding2.

fendy_ahmad said...

Salam,

1) Komentar kedua, ketiga dan keempat nampaknya dibuat dengan mengikut perasaan sedikit. Biasalah, 'rumah' sendiri pastilah pada penglihatan tuan punya badan umpama syurga yang tiada cacat mahupun celanya.

2) Saya adalah produk ijazah pertama di IPTS (MMU) dan sarjana pula di IPTA (UUM). Masing-masing ada kuat dan lemahnya.

3) Tentang penerimaan pekerjaan, cuba lihat semula kajian yang pernah dijalankan beberapa tahun lepas, jawapannya adalah jelas dan nyata. MMU, UNITEN dan UITM tidak silap saya menguasai carta (diterima baik dan diminati oleh majikan di semua sektor swasta juga kerajaan).

4) Menyamakan MMU, UNITEN dan UTP dengan IPTS lain adalah tidak adil dan silap sama sekali. Kualiti dan standard 'Government Link Universities (GLU's)' adalah berbeza dengan swasta yang 100% tiada kaitan dengan kerajaan.

5) Isu IPTA adalah tempat pelajar-pelajar cemerlang dan terpilih perlulah dikaji dengan lebih berhati-hati apabila membuat kesimpulan bahawa universiti seperti MMU, Uniten dan UTP tidak memiliki pelajar yang cemerlang.

6) Secara peribadi, saya sendiri selepas SPM 'tidak perlu' mengikuti kelas Tingkatan 6, Matrikulasi mahupun Diploma UiTM kerana 'layak' diterima masuk ke peringkat ijazah pertama UTM. Tetapi saya memilih untuk ke MMU, selebihnya adalah sejarah. Saya tidak rasa UTM terlalu kurang bijak untuk menawarkan tempat kepada saya yang 'kurang cemerlang' ini kerana turut 'layak' masuk MMU.

7) Pengkelasan universiti kepada 'ranking-ranking' tertentu oleh badan bertauliah antarabangsa kebiasaannya adalah berdasarkan markah-markah (points)yang didasarkan daripada beberapa aspek yang diberikan pemberat (weightage)tertentu seperti:

- Kualiti Penyelidikan dan Pembangunan (R & D).
- Tahap kepuasan pelajar semasa
- Tahap kepuasan tenaga pekerja universiti
- Sentimen / persepsi rakyat negara terbabit terhadap univerisiti
- Pengiktirafan kerajaan-kerajaan negara luar
- Sentimen/persepsi masayarakat negara luar
- Pengurusan kewangan dan pentadbiran universiti
- Penerimaan majikan terhadap lulusan universiti terbabit
- Tahap kejayaan aktiviti tambahan luar akademik para pelajar universiti

Terima kasih untuk semua komentar.

Hi RuLe's WoRLd said...

ooo anonymous tu iri hati ke dgn mmu..

rilek la..x leh terime fakta x per..


pape pun mr fendy, saya sgt bangga menjadi sebahagian warga MMU sejak sekian lama. saya pasti akan igt setiap detik ketika berada di kampus yg penuh warna dan rencah dari seluruh sudut dunia..

melihat suruhan mr fendy hayati lagu kita "permata dunia" mengingatkan saya kejadian pelik sampai sekrg kat kampus. budak2 lebih bangga nyanyi lagu permata dunia dan sanggup berdiri dari nyanyi lagu Malaysia. ermmm... orang luar jangan pelik ok..!!!

shafik said...

eleh...wlau pape pon unitar lg power dr univer yg lain....go3 unitar...i love u!!

elli said...

salam, saya juga ex-MMU(dan berbannga!) dan sekarang ingin further study di IPTA. harap saudara boleh menjawab soalan saya.

1. saya berminat apply MBA project management part time di UUM. tapi apakah benar masters di UUM tidak berkualiti seperti yang didakwa oleh kebanyakan rakan saya?

2. boleh saudara ceritakan sedikit suasana belajar di UUM?

terima kasih.

lawrence said...

Bestnya jadi graduan mana2 ipta atau ipts, saya cemburu dengan anda semua, tapi kalau lihat dari sikap engkorang yang suka membanding-banding mana yang best terasa sedih pula. saya bangga dengan para graduan kalangan rakyat malaysia yang tamat belajar di ipta atau ipts tapi bagi hemat saya anda semua yang suka meninggi diri kena balik belajar semula ke sekolah rendah memandangkan anda tidak sempurna akhlak walaupun menjadi graduan terbaik negara. saya amat terkilan bilamana seorang pelajar berpendidikan tinggi masuk bakul angkat sendiri,walhal graduan di universiti lain ada yang lebih baik dari anda(malah sempurna akhlaknya. sekadar keluar dengan segulung pengiktirafan belum tentu menjadikan anda seorang yang berguna, belum tentu anda disukai masyarakat diluar sana sekiranya anda tidak mempunyai sahsiah yang baik. komen saudara Fendy Ahmad lebih bernas kerana beliau berpijak pada realiti. berfikir tanpa melemahkan sesiapa sangat berguna untuk menganalisis dan pasti mendapat jawapan yang logik, tapi jika hanya berfikir ikut mata dan mulut pasti kita meluahkan pendapat yang hanya benar di kelompok anda sahaja.Bagaimana anda membuktikan yang anda benar-benar seorang graduan yang sempurna kalau hanya lulus di bidang akademik tapi gagal dibahagian sahsiah..., mungkin betul desas desus masyarakat yang mengatakan graduan sebegini adalah Graduan EKSPRESS(Tak lulus pun masih keluar graduan). graduan yang terbaik itu ialah mereka yang telah lulus akademik dan mempunyai sahsiah yang terpuji serta mengamalkanya setiap masa...[kadangkala kita merasa seakan berdiri tinggi kerana kita tidak mendongak keatas]....

fendy_ahmad said...

Saudara Lawrence,

Terima kasih. Saya kira mentaliti graduan mahupun pelajar semasa harus dikembangkan dan bukan menjadi katak di bawah tempurung. Hakikat baik dna buruk sesuatu institutsi perlu dilihat daripada segenap aspek. Kita tidak boleh terlalu taksub dengan 'rumah' sendiri tetapi wajarlah melihat sejauhmanakah institusi tersebut mampu melahirkan insan-insan yang bukans ahaja 'lulus peperiksaan' tetapi turut mampu 'survive' di kemudiannya, berkualiti hasil kerjanya dan tinggi daya tahannya.

Jayyyrul said...

heehee... Macam bahas pulak..... Nway tq for sharing... Saya sangat lepasan spm 2010 dan ingin melanjutkan pelajaran di LUCT (universiti limkokwing) ... Macam maner pendapat korang yer?