Friday, August 15, 2008

4 Tahun Di Alam Pekerjaan: Teruslah Belajar

Salam Buat Semua,

1) 16 Ogos 2004 saya memulakan karier pertama secara rasminya di Telekom Malaysia Berhad (TM). Dengan usia 21 tahun 10 bulan dan 8 hari, terasa seperti belum bersedia untuk bergelar seorang eksekutif muda di ibu negara, keadaan yang cukup asing bagi anak kampung yang seorang ini.

2) Saya bertahan cuma 2 bulan sahaja di Kolej Latihan Telekom (kini Kolej Multimedia), Jalan Gurney Kiri, Kuala Lumpur itu sebelum berpindah tugas ke Multimedia University (MMU), Melaka.

3) Bertukar angin dalam masa 2 bulan bukanlah bererti saya tidak menyukai pekerjaan yang pertama tetapi lebih kepada memenuhi hajat dan impian peribadi yang telah tersemai sejak di bangku sekolah lagi, menjadi seorang pendidik kepada anak bangsa.

4) Pekerjaan bagi saya adalah sumber 'survival diri' yang penting, meneruskan kelangsungan kehidupan dan juga untuk membahagiakan insan-insan yang terhampir dengan kita. Pekerjaan juga sewajarnya dijadikan landasan untuk 'menyumbang' sesuatu kepada persekitaran kita supaya kehidupan menjadi lebih bermakna dan tidak kosong.

5) Apa yang boleh 'disumbangkan' haruslah dibuat dengan penuh dedikasi, ikhlas dan bersungguh-sungguh, berkat dalam pekerjaan wajib dijadikan pegangan utama di setiap ketika.

Kepada diri saya, hanya satu ungkapan yang ingin disampaikan - Teruslah belajar, teruslah mendalami ilmu, teruslah berusaha untuk menambahkan keberkatan dalam bekerja ....

Neba2020: Apa erti bekerja jika hanya penat yang diperoleh, lelah yang dirasai selalu ? Apa erti bekerja jika hanya geram yang timbul, benci yang menguasai jiwa ? Bekerjalah dengan cara yang 'bererti' supaya hasilnya membawa 'erti tersendiri' di dalam sanubari, kepuasaan peribadi yang tidak terbeli dek pujian ramai, pangkat mahupun nilai Ringgit ....

No comments: