Monday, July 14, 2008

Episod Peralihan Kuasa: Antara 22 Jun 2002 dan 10 Julai 2008

Salam Buat Semua,

Senario 1

1) Dr. Mahathir Mohamad (kini Tun) menggemparkan negara apabila mengumumkan persaraan sebagai Presiden UMNO merangkap Perdana Menteri Malaysia di akhir ucapan penggulungannya bersempena penutup Perhimpunan Agong UMNO tahun 2002.

2) Seluruh isi Dewan Merdeka di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) tergamam dan secara automatik tanpa dipaksa telah menunjukkan rasa terkejut yang cukup menyentap perasaan masing-masing. Seluruh rakyat yang menyaksikannya secara langsung melalui siaran RTM 1 turut mengalami sindrom 'mimpi atau realiti, percaya atau tidak.'

3) Seluruh negara seolah tersentak. Majoriti rakyat tidak mempercayainya dan banyak juga yang cuba-cuba untuk menganggap apa yang diucapkan tokoh seorang itu adalah 'tersilap bicara' semata-mata.

4) Pengumuman perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri setelah berada di puncak selama 20 tahun 11 bulan dan 6 hari disambut dengan rasa sedih dan kecewa oleh majoriti rakyat.

5) Para perwakilan UMNO di PWTC secara spontan menjerit beramai-ramai meminta Dr. Mahathir menarik semula perletakan jawatannya, semua berdiri tanda sepakat menyokong beliau tanpa berbelah bagi bagi meneruskan 'perjuangan yang belum selesai.' Kelihatan jelas ramai yang tanpa dipaksa telah menitiskan air mata tanda sedih dan refleksi betapa mereka belum mahu berpisah daripada pentadbiran di bawah seorang lelaki yang bernama Mahathir Bin Mohamad itu.

6) Akhirnya Dr. M bersetuju untuk terus menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri buat seketika lagi setelah dipujuk oleh Ahli-Ahli Majlis Tertinggi UMNO. Beliau menetapkan satu pelan peralihan kuasa yang terancang kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

7) Dr. Mahathir mengundur diri secara rasmi pada petang Jumaat di bulan Ramadhan yang mulia pada 31 Otober 2003. Peristiwa berlaku selepas 1 tahun 4 bulan dan 9 hari beliau menyuarakan hasrat untuk mengundur diri secara mengejut. Pentadbirannya selama 22 tahun 3 bulan dan 15 hari akan terus diingati dengan terma-terma seperti Putrajaya, Dasar Pandang ke Timur, Proton Saga, Sukan Komanwel 1998, Malaysia Boleh !, Dasar Perindustrian Negara, Dasar Penswastaan Negara, Belilah Barangan Buatan Malaysia, Menara Berkembar Petronas, Menara Kuala Lumpur, LRT, Le Tour De Langkawi, Litar F1 Sepang, Stadium Nasional Bukit Jalil, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Tambatan Ringgit Kepada US Dollar (1998) dan Wawasan 2020 !

Senario 2

1) Abdullah Ahmad Badawi (Datuk Seri) yang mesra dipanggil Pak Lah mengumumkan beliau akan menyerahkan kuasa pentadbiran sebagai Perdana Menteri kepada Mohd. Najib Abdul Razak (Datuk Seri) menjelang Jun 2010.

2) Pak Lah mengumumkan pengundurannya setelah berada di tampuk kekuasaan selama 4 tahun 8 bulan dan 10 hari.

3) Taklimat khas Pak Lah kepada wakil-wakil bahagian UMNO seluruh negara sebelum bermulanya mesyuarat tahunan cawangan-cawangan untuk edisi 2008 itu kelihatan cukup tenang tanpa berlakunya sebarang 'kejutan emosi' di kalangan yang menghadirinya walaupun Perdana Menteri ke 5 itu sempat mengumumkan secara rasmi bahawa pelan peralihan kuasa daripadanya kepada Mohd. Najib bermula serta-merta pada tanggal 10 Julai 2008.

4) Pengumuman Pak Lah di Dewan Merdeka itu disambut dengan tepukan gemuruh oleh wakil-wakil bahagian UMNO, tanda menyokong tanpa berbelah bahagi 'kerelaan' beliau untuk mengundur diri setelah 'terhantuk dan terduduk' dek prestasi terburuk Barisan Nasional sewaktu Pilihan Raya Umum ke 12 pada 8 Mac 2008 yang membawa kepada hilangnya kuasa 2/3 kerajaan pemerintah di Parlimen.

5) Tiada tangis, tiada desakan dan tiada jeritan dibuat kepada Pak Lah untuk terus menjadi Perdana Menteri juga Presiden UMNO seperti mana yang berlaku kepada Dr. Mahathir pada tahun 2002.

6) Dr. Mahathir ketika mengumumkan perletakan jawatannya sudah hampir mencecah 21 tahun di 'takhta' tetapi Pak Lah hanya berusia kira-kira 5 tahun sahaja 'berkuasa,' impak emosi yang ditunjukkan para penyokong UMNO khasnya dan rakyat Malaysia amnya adalah cukup berbeza, umpama langit dan bumi !

7) Pentadbiran Pak Lah (dijangka) selama 6 tahun dan 8 bulan pula akan diingati dengan program-program seperti Islam Hadhari, sektor pertanian sebagai pemacu ekonomi, bioteknologi, kebebasan media dan bersuara, Monsoon Cup, batik dan songket dan rangkaian koridor pembangunan wilayah yang tersusun panjang senarainya !

Neba2020: 31 Oktober 2003, tangisan mangiringi persaraan Perdana Menteri bernama Mahathir Mohamad, detik-detik menjelang Jun 2010 semestinya menarik untuk diperhatikan. Adakah persaraan Perdana Menteri bernama Abdullah Ahmad Badawi itu juga akan diiringi dengan air mata dan rasa sedih menyentap jiwa di kalangan rakyat senegara ? Mungkin ya, mungkin juga tidak ....

2 comments:

|1f34|-|1r3 said...

orang akan nangis pasal akhirnya pak lah dh xjadi perdana menteri...dah banyak sangat buat salah..elok2 la dia dok umah buat ibadat n bertaubat

Anonymous said...

Pak Lah should be called after this as "Bapa Koridor..Bapak Mertua KJ".. ahahahaa