Sunday, November 2, 2008

Anwar Memusuhi Najib ?

Salam Buat Semua,

1) Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak sentiasa dijadikan sasaran Datuk Seri Anwar Ibrahim mahupun Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak 2 tahun kebelakangan ini.

2) Mohd. Najib dikatakan terlibat dengan wanita Mongolia bernama Altantunya. Mohd. Najib dikatakan mempunyai skandal dengan bekas model itu.

3) Isteri Mohd. Najib dikatakan terlibat secara langsung dengan pembunuhan ngeri Altantunya yang dibom mayatnya bagi menghilangkan bukti.

4) Mohd. Najib sewaktu menjawat jawatan Menteri Pertahanan dikatakan terlibat dengan pengambilan komisen untuk rundingan pembelian jet pejuang mahupun helikopter yang digunakan Angkatan Tentera Malaysia.

5) Pendek kata, Mohd. Najib sungguh tercela di mata Anwar dan PKR. Mohd. Najib dipotretkan Anwar dan PKR sebagai seorang yang rendah moralnya, pemakan rasuah dan pelbagai label negatif lainnya.

6) Akhirnya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil keputusan untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Mohd. Najib menjelang akhir Mac, 2009.

7) Peralihan kuasa itu adalah jauh lebih awal daripada yang dirancang (Jun, 2010). Anwar dan PKR sebolehnya 'mahu' Abdullah terus menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO sehingga musim Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 (sekitar tahun 2012 dan 2013) kelak. Tanpa Abdullah, 'sukar' untuk PKR menjadi lebih 'hebat.'

8) Anwar mengidam untuk menjadi Perdana Menteri menjelang 16 September, 2008. Anwar gagal. Dia beria-ia sangat untuk mencapai cita-citanya. Anwar tidak mahu 'baton' Perdana Menteri beralih tangan ke Mohd. Najib.

9) Kenapa Anwar sebok menyerang Mohd. Najib sejak 2 tahun lepas? Kenapa Abdullah bukan sasarannya? Kenapa bukan orang UMNO mahupun Barisan Nasional yang lain? Anwar juga tidak kuat lagi menyerang Tun Dr. Mahathir Mohamad.

10) Jawapannya adalah cukup mudah. Mohd. Najib adalah manusia yang akan menyukarkan misi Anwar untuk menjadi Perdana Menteri. Mohd. Najib adalah halangan terakhir Anwar. Mohd. Najib adalah jauh lebih 'kuat' daripada Abdullah. Mohd. Najib bukan seperti Abdullah yang gaya pentadbirannya menjadi 'aset' besar PKR dan rakan-rakannya yang lain untuk menang banyak kerusi Parlimen sewaktu Pilihan Raya Umum ke 12 yang lalu.

Neba2020: Musuh politik kadang-kadang adalah aset berharga kepada si pemain politik. Kawan politik kadang-kadang adalah musuh sebenar seseorang ahli politik itu. Politik adalah satu seni strategi yang cukup kompleks dan sukar dibaca secara jelas. Yang jelas rupanya kabur, yang kabur kadang-kadang penuh tersurat di luaran tanpa disangka ....

No comments: