Friday, November 6, 2009

"Saya Sudah Dapat Kerja"

Salam Buat Semua,

1) Sepanjang minggu ini ada 3 bekas pelajar saya membuatkan 'cikgu' mereka ini cukup merasa bangga dan terharu.

2) Pada hari Selasa (3 November), kira-kira jam 12.45 tengahari, Awang Faisal secara tidak disangka muncul 'mencari' saya di pejabat.

3) Budak Kota Kinabalu, Sabah ini mengkhabarkan kepada saya bahawa di akan memulakan pengajian sarjananya secara sepenuh masa dalam masa seminggu lagi. Awang Faisal memilih Multimedia University (MMU), Cyberjaya sebagai 'destinasi' barunya. Sebelum memilih untuk belajar sepenuh masa, Awang telah memiliki pekerjaan sebagai eksekutif di sebuah bank di negeri kelahirannya. Nampaknya, dia sanggup berhenti kerja untuk mengejar impian.

4) Saya pernah mengajar beliau subjek 'Foundation of Finance' (Prinsip Kewangan) sewaktu pengajian ijazahnya sedikit masa dahulu. Dia bukan budak ijazah kewangan tetapi dia bersemangat memberitahu saya bahawa dia akan meneruskan pengajian sarjananya di dalam bidang kewangan ! Sungguh bangga saya mendengarnya !

5) Pada hari Rabu (4 November) pula, Nura Azima Madzlan pula membuat panggilan telefon. Dia dengan cerianya mengatakan kepada saya bahawa panggilan ke nombor pejabat saya itu dibuatnya melalui nombor pejabatnya di TM, Kuala Lumpur.

6) Azima sempat menceritakan bidang tugasnya, dia kedengaran sungguh gembira dapat berkongsi 'cerita-cerita kerja' dengan Mr Fendi beliau ini yang pernah terlibat mengajarnya sebanyak 4 subjek di sepanjang 4 tahun pengajiannya di MMU, Melaka. Dia juga menjadi pelajar seliaan saya untuk projek tahun akhirnya.

7) Azima turut memberitahu tentang kelas sarjananya secara separuh masa di MMU, Cyberjaya. Dia akan bekerja dan belajar sekaligus ! Tahniah Zima !

8) Pada hari Khamis (5 November), jejaka Kuching, Sarawak yang bernama Ismail Redzuan pula menghantarkan kiriman ringkas (SMS) berbunyi 'Sir, saye bru dapat offer dr bnk rakyat, 18 november nih reporting di cawangan kucing. Thank you sir, pape news nanti saya bagitau kat sir.'

9) Ismail saya panggil Raku, dia yang mengakui bahawa itulah panggilan 'popular' untuk dirinya di kalangan rakan-rakan. Saya tidak tahu dari mana pula datangnya nama pelik itu.

10) Raku ini baik budaknya. Pemalu dan sungguh tertib kelakuannya. Dia hanya berada di dalam kelas saya untuk satu subjek sahaja tetapi saya mula menjadi tempat dia berkongsi pendapat dan 'impian' apabila menjadi 'anak didik' projek tahun akhir kepada saya.

Neba2020: Saya bangga kerana ada yang masih 'setia' dan 'ingat' kepada 'cikgu' ini yang tidaklah seberapa orangnya, kurang ilmu dan masih cetek pengalamannya. Saya akan sentiasa berdoa moga Tuhan permudahkan perjalanan hidup mereka dan beroleh kejayaan yang lebih bermakna kelak ....

2 comments:

rohaizad said...

Seorang cikgu ni walau tidak seglamer mana pun, tapi amal dan jasanya tetap tidak boleh di lupakan.

Tahniah kerana anak murid cikgu telah berjaya. Dan pastinya cikgu akan lebih bersemangat lagi untuk mendidik lebih ramai lagi anak watan ke mercu yang gemilang.

hamdan al-kandahlawi said...

cis.lupa nk call abg fendi.org pun ada no tepon la :P

ha..zima tu..menyalahgunakan telefon utk kepntgn peribadi.kurg dh bonus staf tm thn ni:p