Thursday, November 26, 2009

Chin Peng Adalah 'Hero' ?

Salam Buat Semua,

1) Chin Peng pernah menjadi ketua kepada Parti Komunis Malaya (PKM).

2) waktu mudanya, dia mengetuai gerakan gerila bersenjata untuk membentuk kerajaan komunis di semenanjung Tanah Melayu.

3) Komunis yang dipimpin oleh Chin Peng itu keganasannya amatlah melampau dan ribuan manusia tidak berdosa menjadi mangsanya. Anggota pasukan keselamatan negara juga banyak yang terkorban mahupun tercedera juga mengalami cacat kekal dek 'kegilaan' PKM untuk berkuasa itu.

4) Ada pihak yang cuba memberikan definisi baru kepada 'kisah dan fakta' sejarah negara ini. Mereka merasakan betapa PKM itu ada sumbangannya kepada proses kemerdekaan negara ini sehingga dapat bebas daripada cengkaman penjajahan.

5) Mungkin jasa PKM ada sekelumit cuma tetapi bala bencana yang dibawanya adalah beribu kali besar berbanding kebaikan yang 'cuba' dipamerkan ketika itu.

6) Keganasan dan 'usaha-usaha' PKM juga dianggap oleh golongan 'penafsir baru' sejarah Malaysia ini sebagai antara faktor yang mempercepatkan lagi proses kemerdekaan negara. Oleh itu, PKM perlulah juga dilihat daripada sudut positif dan saki-baki kepimpinannya janganlah terus 'dibuang' daripada negara ini.

7) Akhbar Sunday Star pada edisi 22 November, 2009 telah memberikan satu liputan eksklusif buat Chin Peng. Chin Peng dipotretkan sebagai 'mangsa keadaan' dan dia adalah seorang manusia biasa yang sudah insaf, baik budinya dan memerlukan simpati kasih sayang sebagai seorang yang turut sayangkan negaranya.

8) Chin Peng kini sudah berusia 85 tahun, 20 tahun lepas dia telah 'berdamai' secara rasmi dengan kerajaan Malaysia melalui sebuah perjanjian di Hatyai, Thailand. Gerakan bersenjata PKM yang mengakibatkan negara diletakkan di dalam keadaan darurat selama 12 tahun (1948-1960) sebenarnya masih tidak dihentikan walaupun negara sudah merdeka pada tahun 1957. Mereka hanya bersetuju 'mengaku kalah' secara rasmi pada tahun 1989, itupun setelah PKM sudah lumpuh ketahap yang paling kritikal. Terbukti, Chin Peng dan 'kroni-kroninya' memang sungguh degil dan 'gila kuasa.' Walaupun negara sudah bebas, PKM tetap mengganas demi menegakkan ideologi komunisme mereka yang secara majoriti besarnya memang ditolak rakyat Malaysia.

9) Memang Chin Peng sudah tua, orang tua wajar dikasihani dan diutamakan. Masalahnya, dosa-dosa PKM kepada negara ini teramatlah besar dan kerajaan akan mengambil satu jalan yang cukup tidak popular lagi bakal mengundang kemarahan ribuan rakyat Malaysia yang masih 'terbekas' dan 'terluka' dengan kekejaman PKM yang diketuai Chin Peng sebagai 'tuan pengarah' gerakan ganas itu dahulu.

10) Sesetengah pihak kelihatannya mempunyai agenda tersembunyi yang cukup halus dalam cuba membuat penafsiran baru terhadap sejarah negara dengan mahu 'mengangkat jasa-jasa' gerakan komunis di negara ini. Semoga ada yang 'celik dan sedar' akan tujuan sebenar Chin Peng mula dijadikan 'hero' dan implikasinya kepada keharmonian Malaysia tercinta ini.

Neba2020: Sekurangnya Chin Peng dan para pengkagumnya wajarlah bersyukur betapa dia tidak pernah dijatuhkan hukuman bunuh sampai mati kerana bertanggungjawab menyebabkan kematian ribuan rakyat negara ini di sepanjang tempoh kritikal darurat dahulu ....

No comments: