Friday, November 20, 2009

"SOK SEK" Politik - Mungkin YA Mungkin TIDAK

Salam Buat Semua,

1) Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 DIJANGKA diadakan pada suku pertama tahun 2011, 3 tahun selepas PRU ke 12 yang disifatkan ramai sebagai sebuah 'tsunami politik.'

2) Mohd. Najib Abdul Razak memerlukan mandat untuk dirinya yang tersendiri selaku Perdana Menteri. Mandat sedia ada lebih kepada tanda 'kepercayaan dan sokongan' rakyat kepada bekas Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi pada Mac, 2008.

3) Sentimen semasa rakyat kelihatannya memihak kepada Mohd. Najib, sekurang-kurangnya dia kini tidak terlalu dipandang sinis oleh majoriti ahli masyarakat.

4) Mohd. Najib DIJANGKA akan menggunakan tahun 2010 sepenuhnya sebagai tempoh 'pengukuhan imej dan kredibiliti' beliau sebagai seorang Perdana Menteri untuk rakyat Malaysia. Tahun 2009 lebih merujuk kepada tempoh beliau menyesuaikan dirinya sebagai ketua yang baru dan menyebar-luaskan ideologi 1Malaysia yang merupakan 'jenama' pentadbirannya.

5) PRU ke 13 juga DIRAMALKAN diadakan serentak dengan Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak. Kali terakhir ianya diadakan ialah pada tahun 2007, kebiasaannya pembubaran dilakukan setiap 4 tahun sekali. Sehingga kini, hanya DUN Sarawak sahaja yang Pilihan Rayanya tidak diadakan serentak dengan PRU.

6) PRU 13 DIPERCAYAI akan memberi kembali Barisan Nasional (BN) dengan majoriti 2/3 di Parlimen. 'Tsunami 2008' akan reda dan BN akan 'kukuh' semula cengkamannya di Parlimen.

7) Kedah dan Selangor DIRAMALKAN akan kembali kepangkuan BN sebagai pentadbirnya. Perak pula DIYAKINI akan menjadi milik BN secara 'sah lagi jelas.' Pencapaian BN di tiga negeri ini DIJANGKA berpusat kepada keupayaan UMNO untuk menafikan 'sengat' PKR mahupun PAS. Majoriti pengundi Melayu yang 'non-partisan' menolak UMNO pada tahun 2008 bukanlah mengundi pembangkang berdasarkan kepada faktor kepercayaan mahupun sokongan kuat tetapi cuma sebagai tanda protes kepada UMNO dan kepimpinannya ketika itu.

8) Kelantan DIYAKINI akan terus ditadbir PAS tetapi keupayaan parti itu untuk menguasai 2/3 kerusi DUN adalah samar-samar.

9) Pulau Pinang DIPERCAYAI akan terus dibawah 'takluk' DAP dengan penguasaan kerusi oleh PKR dan PAS berkurangan. PKR akan terus bernyawa di Parlimen Permatang Pauh sahaja. UMNO akan menjadi pembangkang yang bakal menafikan majoriti 2/3 pentadbiran Lim Guan Eng.

10) 'Tinjauan rambang' warga 'sok sek politik' MERASAKAN bahawa BN akan menghadapi kesukaran di Terengganu. Yang KEDENGARAN, majoriti 2/3 tidak akan diperoleh BN andai terus menguasai Terengganu. Yang MUNGKIN berlaku, Abdul Hadi Awang akan menjadi Menteri Besar Terengganu buat kali yang ke 2 selepas tempoh 1999-2004 dahulu.

Neba2020: Kemungkinan bukan kepastian tetapi kemungkinan bukan juga sesuatu yang mustahil ....

No comments: