Friday, October 30, 2009

PAS Hilang Arah?

Salam Buat Semua,

1) Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan mudahnya mengibaratkan orang-orang seperti Timbalan Presiden Nasharuddin Mat Isa, Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Ali sebagai 'bermasalah' dan perlulah parti itu 'dibersihkan' secepat mungkin.

2) KESALAHAN mereka hanyalah kerana 'kelihatan' seperti agak 'pro-UMNO' dek kerana sedikit bersetuju dengan idea kerjasama dengan parti nombor satu Melayu itu.

3) Peliknya, Mursyidul Am PAS itu lupa bahawa Nasharuddin yang dikatanya 'bermasalah' itu telah berjaya memenangi (mengekalkan) jawatan Timbalan Presiden sewaktu pemilihan tahun 2009 walhal 'pemilih-pemilih' PAS sendiri sudah maklum tentang idea 'kerjasama PAS-UMNO' sebelum itu lagi. Maknanya, para pemilih yang menyokong Nasharuddin tidak berapa 'ambil pusing' dengan isu tersebut, malah mungkin juga merasakannya bukanlah satu idea yang buruk.

4) Mungkin Nik Abdul Aziz 'kecewa' kerana ayam tambatannya iaitu Husam Musa tewas kepada Nasharuddin sewaktu pemilihan tersebut. Mungkin juga Nik Abdul Aziz yang memang sudah terang lagikan bersuluh sentiasa 'simpati' dengan Anwar Ibrahim sekali lagi terpengaruh dengan Ketua Pembangkang itu kerana semua sedia maklum betapa UMNO adalah 'musuh utamanya.'

5) Nik Abdul Aziz pada hakikatnya turut tidak 'selesa' dengan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang. Beliau 'sedar' betapa Abdul Hadi juga pada awalnya agak 'berlembut' dengan idea untuk PAS dan UMNO bekerjasama demi kestabilan politik negara dan kebaikan bangsa Melayu secara keseluruhannya. Memandangkan Abdul Hadi begitu 'senior' di dalam PAS maka Nasharuddin yang 'bertaraf' anak kepadanya dijadikan 'kambing hitam' utama. Sebenarnya, sasaran utama Nik Abdul Aziz bukanlah Nasharuddin tetapi Abdul Hadi sendiri!

6) Pada 29 Oktober, 2009; PAS pusat mengambil keputusan supaya Lembaga Disiplinnya menyiasat PAS negeri Selangor di bawah pimpinan Dr. Hassan Ali.

7) PAS Selangor dan Dr. Hassan Ali disifatkan sebagai cuba 'meretakkan' hubungan sesama 'sahabat' di dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

8) Dr. Hassan Ali kelihatan begitu tegas dengan isu penjualan arak di kawasan majoriti Melayu dan kritikannya terhadap Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) negeri Selangor. Dr. Hassan 'bersuara' betapa keanggotaan ahli-ahli Selcat perlulah diteliti semula dan 'perbicaraannya' tidaklah boleh dibuat secara terbuka kerana badan itu bukanlah mahkamah.

9) Isu arak di Selangor samalah seperti isu 'gambar separuh bogel' juga 'bersekedudukan dengan lelaki bukan suami' Exco Selangor (Elizabeth Wong) daripada PKR sedikit masa dahulu. PAS mengambil jalan selamat dan mengalah kepada PKR dan DAP.

10) Mengapa jadi begitu? Semuanya adalah kerana 'undi!'

Neba2020: Hari semalam cakap lain, hari ini jadi lain ... Dulu tidak boleh, sekarang boleh ... Jangan sampai jadi dulu haram sekarang halal ... Dijauhkan Tuhan !

No comments: