Thursday, March 26, 2009

Al-Fatihah Buat Tok Pah ....

Salam Buat Semua,

1) Hari ini tepatlah 10 tahun Tok Pah meninggal dunia. Pemilik nama penuh Hajah Tepah Binti Md. Ason itu adalah ibu kepada Encik (ayah) saya.

2) Dia meninggal dunia sekitar waktu Maghrib. Peristiwa senja Jumaat (26 Mac) di tahun 1999 itu semestinya tidak akan 'kelam' mahupun 'terhakis' sedikitpun daripada memori ingatan saya. Saya berada di Tingkatan 5 ketika itu.

3) Tok Pah berusia 86 tahun sewaktu menghembuskan nafasnya yang terakhir itu.

4) Tok Pah menyahut panggilan Tuhan Yang Maha Kuasa selepas dia siap dimandikan oleh Encik.

5) Satu tahun setengah terakhir hidupnya adalah bergantung sepenuhnya kepada 'kewarasan dan keihklasan' kami sekeluarga.

6) Encik memberikan contoh tauladan yang saya kira bukan semua orang berpeluang menyaksikannya. Saya cukup bertuah, syukur kepada Tuhan !

7) Enciklah yang setia tanpa rasa segan dan kekok memandikan ibunya itu. Dia menyabunkan seluruh badan si ibu. Dia juga yang membasuhkan kesan najis ibunya. Menyapukan bedak di badan ibunya. Memakaikan lampin dewasa. Membasuhkan pakaian. Kerap airmata saya keluar tanpa dipaksa tatkala menyaksikannya. Mampukah saya mencontohi Encik?

8) Encik jugalah yang menemankan Tok Pah makan. Sarapan pagi, makan tengah hari, minum petang, makan malam. Encik sabar melayan karenah Tok Pah. Kadang-kadang lebih sejam barulah makanan dapat dihabiskan Tok Pah.

9) Encik tidak pernah merungut. Dia tidak pernah mengeluh. Tidak pernah juga marahkan sesiapa jua yang seakan tidak ambil hirau tentang keadaan Tok Pah. Saya kira 'ramai' yang sepatutnya perlu juga menjaga Tok Pah sekadar datang melawat sekali-sekala umpama 'pelancong segera' semata-mata.

10) Saya, emak dan abang juga 'bersatu hati' bersama-sama dengan Encik menjaga Tok Pah. Emak sama sekali tidak pernah mengeluarkan rasa tidak puas hatinya, dia kelihatan biasa saja dan apa yang sesuai dimakan Tok Pah pasti akan disediakan segala juadahnya.

Saya mohon jasa baik sahabat-sahabat, kenalan-kenalan alam maya dan para pembaca setia yang beragama Islam di InspiRasi 1982 ~~ ini untuk menghadiahkan bacaan Al-Fatihah buat arwah Tok Pah yang cukup saya sayangi lagi rindui ketiadaannya. Al-Fatihah ....

Neba2020: Carilah dan telesurilah sedalamnya keistimewaan keluarga dan rumah asal-usul kita, banyak yang boleh dipelajari dan tidak terkira tauladan yang dapat dicontohi buat membina pegangan diri yang lebih murni lagi membahagiakan jiwa ....

3 comments:

Ahmad Fizry said...

al fatihah~

Noor Ashraaf said...

Al-Fatihah,

Mr Noor, you have my highest sympathy. May your Tok Pah rest in peace dan ditempatkannya dikalangan orang2 yang beriman. InsyaAllah

stschin said...

boleh di katakan banyak pemuda tidak dapat mencontohi ayah mu