Thursday, October 16, 2008

Kisah-Kisah Wei Loon 'besar' & Wei Bing 'zirafah'

Salam Buat Semua,


1) Goh Wei Loon si budak Kuala Terengganu yang kelihatan jauh lebih sihat daripada 'cikgu' kesayangannya ini, Ho Wei Bing si budak Seremban pula cukup terserlah ciri-ciri zirafahnya sehingga 'abang' tak sedarah berlainan bangsanya ini terasa amat tidak cukup tinggi.

2) Seorang menuntut bidang Perbankan dan Kewangan di MMU, Melaka manakala seorang lagi meneruskan alam ijazahnya di MMU, Cyberjaya di dalam bidang Kewangan dengan Multimedia. Mereka berdua adalah 'budak-budak' nakal (nakal tapi bijak juga baik hatinya ...) lepasan SPM yang saya didik di alam Pengajian Asas, MMU pada pertengahan ke 2 tahun 2006.

3) Seperti akhir semester lepas, Wei Bing 'turun' lagi ke Melaka dan berterusan menjadikan agenda untuk menemui 'bekas pensyarahnya' yang seorang ini sebagai satu kewajipan. Saya seakan menjadi 'abang' bagi jejaka Cina ini, tempat berkongsi segala macam kisah suka mahupun duka tanpa berselindung apa jua. Saya bebas membidas, memerli, memuji mahupun mengeluarkan sebarang idea kepadanya. 2 tahun mengenali Wei Bing, semakin saya memahami perangai juga pemikirannya ! Dalam nakal-nakal, lembut jiwanya. Dalam bergaya ala-ala model, berisi juga otaknya.

4) Si Wei Loon ini pula seakan sudah menjadi 'peminat setia' Cikgu Fendi ! Setahun setengah sebelum dia memulakan 'projek tahun akhir,' Cikgu Fendi sudah ditempah untuk menjadi 'Tuan Penasihat.' Dia kuat berusaha, makin lama semakin kuat saya lihat semangatnya untuk menjadi 'pakar kewangan !' Cikgu amat bangga dengan kamu ! Kamu juga terlalu banyak mendoakan melalui kata-kata supaya Cikgu kamu ini menjadi Pak Menteri suatu hari nanti ! Kelakar sungguh anak murid saya yang seorang ini.

5) Sebelum kami makan tengahari bersama, ada ayat daripada mulut Wei Loon yang sungguh memberikan kesan kepada saya ...

6) 'Saya tak makan sushi, tak boleh masuk ... Tapi saya punya mulut boleh makan asam pedas, yang pedas-pedas makan, Melayu punya semua boleh !'

7) Selepas makan tengahari, Wei Bing membuatkan saya tersenyum dalam hati dan bersyukur kepada Tuhan. Jam ketika itu menunjukkan sedikit melebihi angka 2. Sewaktu kami hampir berpisah, saya mengatakan yang saya mahu pulang ke rumah. Dia terus mengeluarkan kata-kata ...

8) 'Sudah sembahyang ke belum, biasanya waktu macam ini Muslim pergi sembahyang. Masa saya dekat Khidmat Negara dulu, tengok semua Melayu pergi sembahyang lepas makan tengahari. Setiap hari macam itu. Jadi saya tahu waktu kamu semua kena sembahyang.'

9) Saya katakan pada Wei Bing waktu Zohor bermula kira-kira jam 1 tengahari lebih sedikit dan akan tamat pada jam 4 petang lebih sedikit. Saya biasanya akan lakukannya sebelum jam 3 dan tidak mengapa terlewat sedikit andai ada sebab yang sepatutnya. Saya dapat bayangkan betapa andai dia menjadi bos besar suatu hari nanti, sensitiviti penganut agama Islam akan dijaganya sebaik mungkin. Wei Bing, tahniah ! Tahniah juga kepada Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) !

10) Buat Wei Loon dan Wei Bing, kita menjadi rapat bukan semata-mata kerana kita ditemukan sebagai anak murid dan gurunya pada tahun 2006 itu tetapi kita menjadi rapat kerana kita buktikan bahawa perpaduan kaum mahupun perkongsian itu bukan sekadar di papan tanda ataupun di bibir ahli-ahli politik. Kita menjadi akrab, mesra dan bebas bergaul tanpa sedikitpun rasa prejudis juga segan silu kerana kita saling memahami dan menghormati keistimewaan bangsa dan agama masing-masing ! Hidup Malaysia !

Neba2020: Saya sayang anak-anak didik saya ! Semuanya harapan bangsa dan agama ! Andai Cikgu sampai ke pencen sekadar mampu menjadi pensyarah biasa di universiti tetapi kalian pula nanti berjaya menjadi CEO, Menteri, Jutawan, Pakar Kewangan dan Ekonomi mahupun Pengurus terbilang, itulah kebanggaan besar manusia yang kamu panggil Mr. Fendi / Sir Fendi ini sewaktu di MMU ....

2 comments:

Steve said...

i nak rapat ngan Fendi abg saya gak! hehe. rindu u cam giler. tapi busy kat cini. If let say u kt cyber, let me know abg.

Anonymous said...

you won't pencen as a lecturer....you will be PM!!!!

even though not m'sia PM but PM in my heart:)