Wednesday, October 15, 2008

Ringkas Saja .... : Peperiksaan Akhir

Salam Buat Semua,

1) Para pelajar saya sedang menjalani peperiksaan akhir semester (Trimester I sessi 2008 / 2009), semuanya sedang bertungkus-lumus belajar sebaik mungkin dengan pelbagai matlamat.

2) Ada yang ingin mencapai tahap cemerlang lagi terbilang, mendapat gred A dalam semua subjek sekaligus berada di tahap kelas pertama.

3) Ada yang ingin mengekalkan kedudukan 'CGPA 3' dan ke atas, puratanya memperoleh gred B untuk setiap subjek yang diambil.

4) Ada juga golongan yang mempunyai matlamat untuk lulus sahaja, tiada gagal dalam mana-mana subjek sekaligus dapat menamatkan pengajian dalam tempoh 'kebiasaan' yang disyorkan universiti. Untuk lulus, hanya gred C yang diperlukan iaitu memperoleh peratusan minima sebanyak 50% bagi setiap subjek.

5) Kerana ikhtiar dan matlamat pelajar adalah berbeza maka terjadilah 3 kelompok tersebut. Masing-masing mempunyai 'tekanan tersendiri' dalam mencapai 'impian' di hati.

Neba2020: Ikhtiar dan matlamat sendiri bukanlah penentu utama kepada tercapainya apa yang diidamkan. Ingatan kepada Tuhan, restu ayah juga ibu dan semangat diri juga wajar diambil kira dalam proses mencapai apa yang diinginkan itu ....

2 comments:

Anonymous said...

saye pown tak tau saya berada di kelompok yang mana..ketika bebaru memasuki sem.. saya berarap saya berada di kelompok yang pertama..
bila da sedang berada di sem..berada di kelompok kedua..
bila menjawab kertas soalan aritu terus jatuh dan berarap ke kelompok yang ketiga pown jadi la.....hhahahahhaha

Anonymous said...

sir, i 1 2 b in kelompok pertama.... so dun shift de de graph so muc la.... dun retain so many of ur students. v will owaz remember u although u will not teach us again.....be lk my principles of economic's lecturer wen i was in alpha sem 1.