Monday, May 26, 2008

Hidup Ini - Bagaimana Kita Gunakannya ?

Salam Buat Semua,

Tiba-tiba jiwa ini tersentuh tatkala melihat ayat-ayat di kalendar Hadis saya (Bagi yang bukan Muslim, secara mudah Hadis dapatlah dimaksudkan sebagai kata-kata yang dikeluarkan oleh Nabi Muhammad yang menjadi panduan kepada kehidupan umat Islam selain daripada kitab suci Al-Qur'an) untuk edisi 27 Mei :

Muslim meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Setiap hamba Allah akan terus menghadapNYA di Hari Pembalasan sehinggalah dia (manusia) itu menjawab 5 soalan daripada 5 perkara:

1) Hidupnya - Bagaimana digunakannya ?
2) Ilmunya - Banyak mana yang telah digunakannya / dimanfaatkannya ?
3) Hartanya - Bagaimana diperolehnya ?
4) Hartanya - Bagaimana digunakannya ?
5) Kesihatannya - Bagaimana digunakannya ?

Secara peribadi, saya merasakan betapa Hadis ini adalah cukup bermakna dan andai ianya diteliti sedalamnya maka sudah pasti kita akan melihat betapa lemahnya diri kita selama ini dan terlalu hina kita di sisi Tuhan Yang Maha Kuasa. Kehidupan ini banyak memesongkan kita ke arah yang tidak sempurna dan kadang-kadang kita tidak perasan betapa kita terlalu banyak mementingkan diri sendiri sehingga kita lupa bahawa Tuhan menjadikan kita sebagai manusia yang turut bertanggungjawab ke atas manusia lain dan persekitaran kita. Setiap kelebihan dan setiap keupayaan yang diberikanNYA kepada kita rupa-rupanya bukan sekadar untuk menyenangkan diri sendiri tetapi ia adalah satu amanah yang berat. Amanah Tuhan bagi kita memakmurkan insan-insan lain dan alam sekeliling.

Sekali lagi saya teringat pesanan Encik (ayah):

" Semua yang kita ada, pandai ke kaya ke.. Semua tu milik Allah.. Jangan sombong kalau Allah bagi kita pandai, jangan sombong pada yang tak pandai... Bila-bila Allah boleh tarik "

Neba2020: Kita jarang cuba melihat apa sumbangan kita kepada masyarakat, agama dan keluarga ... Kita terlalu sebok mempersoalkan apa sumbangan pihak lain kepada kita .. Rupanya kita sedang hidup dalam keegoan, bakhil dan hina !

1 comment:

El-Zaffril said...

Suke pesan Encik tu... Masih teringat beberapa sahabat yang bijak.... tapi di tarik nikmatnye kebijaksanaan itu... seorang eksiden dan koma... kemudian tidak mampu berfikir seperti sedia kala... dan seorang lagi sakit ketika SPM... sangat menakutkan...

Harap kite semua insaf...