Wednesday, April 14, 2010

PRK Hulu Selangor - BN jadi PR, PR jadi BN ?

Salam Buat Semua,

1) Dulu, Barisan Nasional (BN) suka saja meletakkan calon bukan anak tempatan di mana-mana kawasan Parlimen yang dirasakan sesuai. Alasannya, yang penting calon itu boleh berkhidmat dan boleh diterima oleh penduduk setempat.

2) Ada juga alasan 'tersembunyi' BN untuk menyelamatkan individu tertentu daripada tidak bergelar ahli Parlimen walhal mereka adalah orang besar parti komponen di bawah BN. Contohnya, 2 bekas Presiden MCA iaitu Dr. Ling Liong Sik dan Ong Ka Ting adalah bukan anak jati Johor tetapi bertanding di Johor, selamat dan pasti boleh menang. Kini, DAP sendiri mengamalkan konsep tersebut. Lim Guan Eng bukan orang Pulau Pinang tetapi sekarang dia adalah Ketua Mneteri Pulau Pinang yang menang di sana sewaktu Pilihan Raya Umum 2008. Dia lahir di Johor, bersekolah di Selangor, Johor dan Melaka. Apa peluang Guan Eng kalau bertanding di Johor agaknya?

3) Parti-parti di bawah Pakatan Rakyat (PR) dulu lebih suka meletakkan calon anak tempatan untuk menentang calon BN. Alasannya, anak tempatan lebih mudah diterima masyarakat setempat, lebih memahami masalah akar umbi dan faham keadaan sesuatu kawasan itu. Kecuali di beberapa kerusi Parlimen di Kelantan, mereka ternyata mementingkan anak tempatan di tempat-tempat lain.

4) Itu dahulu. Merujuk kepada situasi terkini menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Hulu Selangor (25 April, 2010), keadaan sudah berbeza. BN bersungguh mahu meletakkan calon di kalangan anak tempatan manakala PR pula mengambil pendekatan untuk menurunkan calon yang berasal dari Kelantan.

5) Tanpa disedari, selepas 'Tsunami politik 2008,' BN sedikit-sebanyak telah 'belajar' daripada PR. PR pula 'tanpa dipaksa' telah mula 'meniru' apa yang BN buat dahulu. Biasalah politik, apa yang dulu tidak bagus bisa saja 'dibaguskan' menurut kehendak dan keperluan semasa parti masing-masing.

Neba2020: 1Malaysia, 1Negara... 1Perlembagaan... 1Matlamat... 1001Suara, 1001Ragam...

No comments: