Tuesday, April 27, 2010

Bila Kalah: SPR Salah, BN Rasuah ...

Salam Buat Semua,

1) Pilihan Raya Kecil (PRK) Hulu Selangor tamat sudah. Barisan Nasional (BN) melalui MIC berjaya menawan kembali kerusi tersebut daripada Pakatan Rakyat (PR) yang diwakili PKR. Mac 2008, PKR tewaskan BN dengan majoriti 198 undi dan April 2010 menyaksikan BN menang dengan kelebihan 1725 undi.

2) Calon 'impot' PKR iaitu Zaid Ibrahim nampaknya tidak dapat menerima hakikat kekalahan. Bekas ahli Parlimen Kota Bahru, Kelantan (2004-2008) melalui tiket BN (UMNO) ini mendakwa beliau tewas di PRK Hulu Selangor kerana faktor berlakunya penipuan dan rasuah yang dijalankan BN. Zaid turut 'menghentam' Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang didakwanya lemah dan sistemnya penuh dengan masalah. Menurut Zaid, itulah sebab kekalahannya!

3) Zaid ini mungkin sudah 'sedikit nyanyuk' ataupun sengaja seperti biasa cuba mempotretkan dirinya sebagai 'orang yang selalu betul.' PRK Hulu Selangor adalah PRK yang ke 10 semenjak Pilihan Raya Umum (PRU) ke 12 pada Mac, 2008. Rekod menunjukkan 7 kemenangan telah berpihak kepada PR (Permatang Pauh, Penanti, Permatang Pasir - Pulau Pinang, Kuala Terengganu - Terengganu, Bukit Gantang - Perak, Bukit Selambau - Kedah dan Manek Urai - Kelantan) manakala cuma 3 menyebelahi BN (Batang Ai - Sarawak, Bagan Pinang - Negeri Sembilan dan Hulu Selangor - Selangor). 10 PRK itu menyaksikan 8 daripadanya mencatatkan keputusan tidak berubah (PR kekal di 7 kawasan dan BN dengan 1 kerusi). Zaid perlu mengambil iktibar di PRK Kuala Terengganu di mana PAS berjaya menawan kerusi tersebut pada Januari, 2009 walaupun BN menguasainya di PRU 2008. Menarik juga bagaimana SPR yang 'tidak betul' itu telah mengelolakan satu PRK yang menghasilkan keputusan positif buat PR.

4) Mungkin Zaid perlu berhujah di mana logiknya sistem yang bermasalah itu boleh pula 'meruntuhkan' kekebalan BN sehingga hilang majoriti 2 pertiga di Parlimen? 'Sistem' yang tidak telus itu jugalah nampaknya yang telah menyebabkan BN hilang kuasa di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Kelantan dan turut gagal di Kuala Lumpur.

5) Zaid selaku professional Melayu yang berpendidikan tinggi, liberal dalam berfikir, seorang jutawan dan sentiasa kelihatan berani dalam bertindak selama ini wajarlah bersikap lebih matang dan tidak menurutkan sangat rasa kecewanya itu. Zaid bukanlah kalah 100%, walaupun dia orang Kelantan tetapi nampaknya lebih 20000 pengundi di Hulu Selangor 'suka dan selesa' dengannya. PRU ke 13 tidaklah lama mana, Zaid masih ada peluang untuk 'kembali' ke Parlimen. Mungkin ada baiknya dia memberi perhatian kepada orang Kota Bahru yang lebih kenal dan lebih mudah didampinginya, jadilah dia ahli Parlimen semula kelak jika diizinkan Tuhan.

Neba2020: Ada baiknya dalam hidup ini kita melihat jauh ke dalam diri sendiri, apa silap dan apa lemahnya diri sendiri andai kejayaan atau kebahagiaan hidup masih belum 'lekat' walaupun sudah penat usaha dilakukan ....

No comments: