Thursday, December 24, 2009

Ekonomi : Kisah Amerika dan Jepun ....

Salam Buat Semua,

1) Ada orang kata Amerika adalah penghutang terbesar di dunia. Itulah hakikatnya. Amerika akan ranap suatu hari nanti kerana hutangnya. Detik itu tidak lama lagi. Itu kata sesetengah pakar ekonomi.

2) Ekonomi setiap negara akan berkembang jika transaksi jual belinya aktif dan duit mengalir daripada satu tangan ke tangan yang lain dengan lancar. Ada barang untuk dijual, ada yang mahu beli, maka ekonomi menjadi aktif. Ada peluang pekerjaan dan akan wujud pelbagai perkhidmatan dan barangan. Semuanya secara berantai.

3) Orang Amerika memang pembeli yang hebat. Secara mudahnya, Amerika membeli lebih daripada kemampuan yang dimilikinya. Maka jadilah Amerika negara penghutang terbesar.

4) Banyak negara yang sanggup untuk memberi hutang kepada Amerika.

5) Mereka suka beri hutang kepada Amerika kerana orang Amerika memang suka berbelanja.

6) Sifat suka berbelanja orang Amerika inilah yang secara tidak disedari telah merancakkan lagi perjalanan ekonomi sedunia.

7) Negara Jepun ekonominya makin lama makin lembap. Selain daripada faktor eksport yang makin jatuh, sikap 'lokek' orang Jepun secara majoritinya telah melembapkan lagi ekonominya.

8) Di Jepun, adalah normal jika kita diberitahu bahawa jika anda menyimpan (deposit) duit ke dalam bank, anda perlu membayar yuran perkhidmatan. Senang kata, faedah / perolehannya adalah negatif. Duit anda bukannya semakin bertambah apabila genap setahun tetapi duit anda semakin berkurangan. Itupun orang Jepun masih suka menyimpan wang di dalam bank daripada berbelanja.

9) Sikap terlebih belanja orang Amerika ini telah merancakkan ekonomi negara-negara yang sedang membangun. Tetapi kita takut juga jika ekonomi Amerika runtuh, maka satu dunia juga mungkin runtuh.

10) Maka ambillah sikap pertengahan. Jangan terlalu lokek untuk berbelanja dan jangan pula terlebih belanja hingga perlu berhutang. Sesungguhnya, berada di tengah-tengah itu ada baiknya. Nampaknya, Malaysia sedang diurus ekonominya 'di tengah-tengah' tanpa kita sedari.

Neba2020: Raikan akhir tahun dengan menolong merancakkan ekonomi negara. Pergilah berbelanja apa yang patut, sekadar termampu ... Jadilah manusia yang bersederhana dalam segenap aspek kehidupan ....

No comments: