Tuesday, December 15, 2009

4 Pendekar DAP ....

Salam Buat Semua,

1) Ahli Parlimen 'DAP' Ipoh Barat, M. Kulasegaran tanpa sebab dan tanpa 'dijentik' oleh sesiapa secara tiba-tiba telah membangkitkan persoalan berkaitan dengan 'ketuanan Melayu' di dalam Parlimen pada 3 Disember, 2009.

2) Naib Pengerusi DAP itu menyifatkan bahawa 'ketuanan Melayu' adalah penghalang besar kepada perpaduan di negara ini. Beliau turut 'bersuara' betapa Dasar Ekonomi Baru dan 'ketuanan Melayu' itu sendiri adalah satu bentuk diskriminasi kepada kaum-kaum lain di Malaysia dan ianya tidak membawa kepada proses perpaduan yang betul.

3) Ahli Parlimen 'DAP' Taiping iaitu Nga Kor Ming pula menyatakan di dalam Parlimen bahawa kerajaan telah terlalu menumpukan kepada perbelanjaan pembinaan masjid di negara ini. Beliau mempersoalkan tentang peruntukan yang terlalu besar telah diberikan bagi tujuan pembinaan masjid-masjid di seluruh Malaysia.

4) Kor Ming mempersoalkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM748.26 juta bagi membina 611 masjid dalam tempoh lapan tahun hingga 2008.

5) Ahli Parlimen 'DAP' Bukit Gelugor yang juga merupakan Pengerusi DAP iaitu Karpal Singh pula telah membangkitkan sebuah 'cadangan hebat' supaya Bahasa Inggeris 'dinaik taraf' sebagai Bahasa Kebangsaan nombor dua.

6) ADUN 'DAP' Tronoh yang juga bekas Speaker DUN Perak, V. Sivakumar secara 'tergesa-gesa' telah membuat satu gesaan supaya ruang niaga milik MARA di Ipoh turut disewakan/diperuntukkan kepada para peniaga bukan Bumiputera. Mungkin Sivakumar merasakan bahawa aktiviti perniagaan Melayu/Bumiputera di Ipoh telah terlalu 'hebat' hingga menjejaskan aktiviti perniagaan kaum-kaum lain!

7) Nampaknya sepanjang 2 minggu pertama bulan Disember, 2009 ini telah ada 4 'penyataan bijak' yang dikemukakan oleh Yang Berhormat-Yang Berhormat daripada DAP.

8) Sedar atau tidak sedar, mereka ini sebenarnya umpama cuba menjolok sarang tebuan dan bagaikan buat-buat tidak faham bahawa kenyataan yang dikeluarkan itu 'secara langsung' tertuju kepada kumpulan majoriti Malaysia.

9) Adakah Kulasegaran, Kor Ming, Karpal dan Sivakumar cuba menjadi jaguh (Ataupun satu usaha untuk mengekalkan 'undi'?) bangsa India dan Cina di Malaysia ini? Mungkin juga 'pendekar 4' ini cuba 'membakar' perasaan orang Melayu dan penganut Islam?

10) Soalan seterusnya. Apa lagi daripada mereka selepas ini?

Neba2020: Carilah perpaduan melalui persamaan yang kita bangsa Malaysia miliki, janganlah perpaduan dicari melalui perbezaan yang telah wujud sejak dahulu lagi .... Perpaduan yang dibina melalui titik-titik perbezaan yang 'dipaksa' bercantum' akan hanya membawa kepada rasa benci dan geram ....

No comments: