Friday, March 5, 2010

PKR: Niat Ingin 'Mencuri' Kini 'Kehilangan' ?

Salam Buat Semua,

1) Sebaik sehaja selesai Pilihan Raya Umum (PRU) ke 12 pada Mac, 2008, 'heboh' dikhabarkan bahawa pakatan tiga parti pembangkang yang dianggotai PKR, DAP dan PAS akan 'menumbangkan' kerajaan yang diterajui Barisan Nasional (BN) menjelang 16 September, 2008.

2) Sewaktu PRU 12, gabungan tiga parti pembangkang yang secara longgarnya (tidak berdaftar dan tidak bertanding di bawah satu nama khas) dikenali sebagai Pakatan Rakyat (PR) itu memenangi 82 kerusi Parlimen sekaligus menidakkan majoriti dua pertiga (2/3) BN yang memperoleh 140 kerusi Parlimen.

3) 'Tuan Besar' PR iaitu Anwar Ibrahim menjaja ke pelusok alam bahawa BN akan 'tumbang' menjelang 16 September, 2008 dan negara akan diperintah oleh PR.

4) Secara tidak langsung, beliau mahu mengatakan bahawa 'saya akan menjadi Perdana Menteri Malaysia apabila tibanya 16 September.'

5) Kaedahnya ialah akan berlakunya 'lompatan' beramai-ramai anggota Parlimen BN ke dalam PR. Semua orang-orang kuat PR ketika itu cuba 'menghalalkan' kaedah itu atas nama untuk mengujudkan sebuah pentadbiran kerajaan yang 'lebih adil, telus dan cekap.'

6) Lama berlalu, muncullah pula bulan Februari dan Mac, 2010. Setakat 4 Mac, 2010, sudah 3 orang ahli Parlimen yang mewakili PKR telah keluar parti lantas mengisytiharkan diri masing-masing sebagai ahli Parlimen bertaraf Bebas. Senang kata, mereka ini sudah hilang kepercayaan kepada perjuangan PKR khasnya dan PR amnya tetapi tidak juga yakin kepada BN.

7) Zahrain Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai) semuanya telah mengucapkan 'selamat tinggal' kepada PKR.

8) Jumlah ahli Parlimen yang dimiliki PKR kini tinggal 28 orang sahaja. DAP dan PAS selaku 'kawan baik' PKR masing-masing kekal dengan kerusi Parlimen berjumlah 28 dan 22.

9) Jika keinginan 'mencuri' ahli-ahli Parlimen BN dahulu dianggap oleh pemimpin-pemimpin PR sebagai wajar, 'halal' dan benar tetapi tindakan keluar parti oleh tiga ahli Parlimen PKR itu telah dilabelkan sebagai pengkhianat, tidak berpendirian, 'dibeli' dan orang yang bermasalah juga mementingkan peribadi.

10) Nampaknya mereka sendiri (PR) tidak sedar bahawa diri sendiri juga 'gilakan kuasa dan kedudukan' sehingga apa yang dilihat dapat menghadirkan 'kuasa' akan dianggap sebagai betul dan 'halal' walaupun cuba menganiaya pihak lain. Ironinya, mereka selalu melaung-laungkan BN sebagai 'gila kuasa' dan suka bermain kotor.

Neba2020: Teringat pula kepada lagu dendangan Aishah iaitu Janji Manismu - ' Oh dunia ini penuh kepalsuan, oh mungkinkah tiada keikhlasan... Apakah ini suatu pembalasan, kusedar kebesaranMu Tuhan... '

2 comments:

Anonymous said...

niat mencuri tp xwt xpe lg..yg dh mencuri tu slh..hehe..

Entrepreneur said...

Baguslah hang punya justification. Fendy yang blog aku. Tengok le.. http://ringan-kepala.blogspot.com/