Monday, March 8, 2010

Tsunami Politik 2008: 2 Tahun Yang Berlalu ....

Salam Buat Semua,

1) Saya dan rakan-rakan 'sekepala' generasi 20an yang layak mengundi memikirkan satu 'taktik khas' bersempena dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke 12 yang berlangsung pada tanggal 8 Mac, 2008. Mereka 'menterjemahkan' apa yang dirancangkan itu ke kertas undi, saya pula yang diawalnya berfikir-fikir mahu 'turut serta' tetapi akhirnya terus mengekalkan 'status quo' sahaja.

2) Ramai yang berasa betapa Barisan Nasional (BN) masih merupakan pilihan terbaik di sebalik 'barisan kekotorannya.' Gabungan 'Pakatan Rakyat' (PR) yang dibarisi PKR, DAP dan PAS masih belum boleh dipercayai untuk mentadbir negara ini. 'Perkahwinan' mereka lebih kepada matlamat untuk 'menjatuhkan' BN dan ideologi 'kesatuan' untuk sama-sama mentadbir negara masih kabur lagi terawang-awang.

3) Masalahnya, 'imej' Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi kelihatannya cukup rapuh, lemah dan tidak meyakinkan untuk mengepalai negara ini ke arah kecemerlangan, kegemilangan dan keterbilangan yang dia sendiri laung-laungkan itu.

4) Maka ada di kalangan rakan-rakan, saudara-mara dan kenalan sekeliling yang mengambil pendekatan penuh strategik untuk PRU 12 itu.

5) Masih mahu menyokong BN, tidak percaya kepada PR tetapi mahu mengajar BN di bawah Perdana Menteri Abdullah juga 'mereka' yang berada rapat di sekeliling beliau.

6) Apa yang harus dibuat?

7) Seorang rakan memilih untuk mengundi parti pembangkang di kawasan Parlimen dan terus kekal menyokong BN di kawasan negeri (DUN). Logiknya, tidak mahu negeri jatuh ke tangan pembangkang tetapi mahu mengurangkan 'kuasa' BN di Parlimen sekaligus menunjukkan kepada Perdana Menteri Abdullah bahawa banyak tindak-tanduknya selepas 'menang besar' pada tahun 2004 adalah tidak disenangi rakyat termasuklah di kalangan penyokong kuat BN.

8) Tidak hairanlah jika diteliti, banyak kerusi Parlimen yang dimenangi oleh gabungan PKR, DAP dan PAS itu apabila diteliti pula komposisi kerusi DUNnya pula jelas 'dikuasai' BN.

9) 'TSUNAMI' besar berlaku, 'hajat' sesetengah rakyat yang ingin 'menjentik' pentadbiran Perdana Menteri Abdullah rupa-rupanya telah berubah kepada 'tumbukan K.O' yang menenggelamkan hampir 40% 'kapal besar' BN ke dasar laut. BN hilang majoriti 2/3 di Parlimen, 4 negeri 'disambar' PR, Kelantan terus 'bertemankan' PAS dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sendiri dikuasai wakil-wakil PR sebagai ahli Parlimennya.

10) Ada yang menyesal kerana bertindak sedemikian. Mereka hakikatnya bukan mahu sangat mengundi calon-calon parti pembangkang tetapi sekadar mahu 'mengusik' pentadbiran Perdana Menteri Abdullah yang kadang-kadang seakan 'lena' selalu. Ramai juga para penyokong PR yang cukup gembira dengan prestasi cemerlang PKR, DAP dan PAS di PRU 12. Mereka yakin PRU ke 13 nanti akan menjadi detik peralihan kuasa daripada BN kepada PR sepenuhnya. Malangnya mereka terlupa bahawa sentimen pengundian pada 8 Mac, 2008 itu cukup 'istimewa' dan faktor 'Pak Lah', KJ, 'serangan' Tun Dr. M, peningkatan mendadak harga petrol juga barangan keperluan asas dan kesuraman imej Malaysia di persada dunia jelas 'membantu' PR dan prestasi hebatnya sewaktu itu.

Neba2020: 2 tahun berlalu, 2 tahun ke hadapan terus dinanti ....

1 comment:

kerang putih said...

Bolehkan penulis menjelaskan apakah kepentingan untuk mengekalkan majoriti 2/3?