Thursday, March 25, 2010

Tiada Masa, Sebok dan Penat Selalu

Salam Buat Semua,

1) Terasa penat sahaja fizikal dan pemikiran sejak akhir-akhir ini.

2) Ada rakan-rakan yang sempat menghantar 'komentar' di pesanan ringkas telefon (SMS) menanyakan apa sudah terjadi kepada saya. Mereka kata blog sudah lama tidak di'update' dan kadang-kala panggilan telefon mahupun emel juga tidak mendapat respon.

3) Jika seorang yang 'perasan' tidaklah saya 'tersedar' akan keadaan akhir-akhir ini. Kisahnya, apabila muncul 'responden' kedua dan juga yang ke tiga mengusulkan perkara yang sama kepada saya maka timbullah 'kesedaran' betapa keadaan terkini diri ini sememangnya umpama 'mesin kilang' yang sentiasa mempunyai tugasan yang perlu diselesaikan dalam masa yang ditetapkan.

4) Apapun, tugas dan 'bebanan' yang diamanahkan haruslah dijalankan sebaik mungkin dan kualiti yang akan terhasil nanti akan menjadi 'penanda aras' akan kemampuan diri dalam mengendalikan apa jua yang perlu dilaksanakan itu.

5) Kita akan sentiasa dinilai berdasarkan apa yang kita lakukan dan sekali kita membuat silap bermakna 'persepsi negatif' akan terus melekat di dalam ingatan mereka yang memerhatikan. Ironinya, kebaikan yang dibuat tidak akan diingat orang untuk jangkamasa yang panjang. Itulah resam dunia, suka mahupun tidak ianya sudah 'tertulis.'

Neba2020: Percaya kepada kuasa Tuhan dan rahmatNYA, kita akan terus dapat bernafas dengan lancar dan aman walaupun apa jua tugasan dan halangan yang perlu dihadapi ....

No comments: