Sunday, March 28, 2010

Anwar Ibrahim Bapa Konspirasi Malaysia Moden?

Salam Buat Semua,

1) Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang pernah 'bernaung' di bawah 'payung' Parti Keadilan Nasional (PKR) mendedahkan sesuatu yang 'panas' di dalam Parlimen sewaktu persidangan Rabu, 24 Mac, 2010.

2) Beliau mendakwa pernah diberi tawaran lumayan untuk mengaitkan Perdana Menteri dan isteri dalam kes pembunuhan Altantuya Shaaribu, gadis Mongolia yang cukup 'popular' namanya di Malaysia ini.

3) Zulkifli berkata, antara tugasnya ialah mendapatkan pengakuan bersumpah daripada Perdana Menteri dan isteri selain diminta membuat surat akuan bersumpah bahawa Mohd. Najib dan Rosmah terlibat dalam pembunuhan tersebut.

4) 'Seingat' kita, orang yang paling lantang dan bersemangat tinggi dalam cubaan mengaitkan Mohd. Najib dan Rosmah dengan isu Altantunya ini semestinya 'Ketua Umum' PKR merangkap Ketua Pembangkang iaitu Anwar Ibrahim yang sejak dahulu lagi cukup 'kepingin' untuk memegang jawatan Perdana Menteri (PM) Malaysia.

5) Cubaan beliau untuk menjadi PM melalui 'jalan belakang' menjelang 16 September, 2008 ternyata gagal dan segala muslihat beliau ternyata tidak cukup 'ramuan herba' dan sekadar 'umpama mimpi dalam mimpi.' Sebaliknya, Anwar pula yang kini sedang berhadapan dengan kes 'main belakang' dengan seorang jejaka muda bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

6) Perdana Menteri ke 4 iaitu Dr. Mahathir Mohamad pada Sabtu, 27 Mac, 2010 menyifatkan Anwar sebagai orang yang cukup licik tindakannya dan amat bijak dalam merancang konspirasi. Di dalam senyap, Dr. Mahathir mengatakan yang Anwar pernah cuba menggerakkan cubaan halus untuk menjatuhkan kempimpinannya dahulu.

7) Dr. Mahathir adalah individu yang cukup 'bersungguh membawa' Anwar ke dalam UMNO pada tahun 1981 dan selepas itu terus 'merelai' anak kebanggaan Cherok Tok Kun itu menjadi 'putera mahkota' UMNO sehingga 'tertabal' sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam masa 12 tahun sahaja selepas mengganggotai UMNO.

8) Menurut Dr. Mahathir, "Dia pernah membuat konspirasi untuk menjatuhkan saya, semua orang tahu dia arah orang serang saya, kata saya ada kroni tetapi Anwar sendiri berpura-pura baik orang nombor dua dalam Kabinet. Belakang saya dia lakukan tetapi di depan saya kami boleh duduk semeja."

9) Ironinya, sebaik sahaja tersingkir daripada Kabinet dan UMNO pada tahun 1998, Anwar dengan yakinnya telah memberitahu satu dunia bahawa beliau telah menjadi mangsa konspirasi Dr. Mahathir yang mahu menjatuhkannya. Hakikatnya, akal logik sama sekali tidak dapat menerima betapa sang ketua perlu melakukan agenda busuk untuk menjatuhkan orang bawahannya. Perdana Menteri tidak perlu 'berkonspirasi' untuk menjatuhkan Timbalannya kerana sekiranya ada sebab yang wajar, pada bila-bila masa sahaja proses pemecatan boleh dilakukan. Mahkamah Persekutuan sendiri telah mengesahkan betapa tindakan Dr. Mahathir 12 tahun lepas adalah selari dengan undang-undang negara.

10) Jika orang 'di bawah' ingin menjatuhkan orang 'di atas' kerana mahu cepat menjadi ketua dan meraih kuasa, itu sememangnya lumrah dunia yang logiknya mudah diterima akal manusia.

Neba2020: Konspirasi adalah ilusi, konspirasi adalah imaginasi, konspirasi adalah persepsi, konspirasi adalah aspirasi ???

No comments: