Friday, February 5, 2010

Anwar Dan Kes Liwatnya

Salam Buat Semua,

1) Anwar Ibrahim sedang berdepan dengan perbicaraan kes liwatnya. Tuduhan dibawakan oleh bekas pembantu peribadinya iaitu Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

2) Ini adalah kali kedua Anwar terpaksa mempertahankan dirinya untuk kes homoseksual seperti itu. Sekitar tahun 1998 dan 1999 dahulu, dia dipecat daripada jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan serta keahlian di dalam UMNO dengan alasan masalah moral yang tidak menepati norma kehidupan rakyat Malaysia.

3) Jika sabit kesalahan, beliau boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan dikenakan sebatan menurut Seksyen 377B Kanun Keseksaan.

4) Kes pertama dahulu dibangkitkan pada tahun 1998 untuk satu kesalahan yang didakwa berlaku pada tahun 1993. Sudah tentunya pembuktian kesnya adalah amat sukar sekali.

5) Kesalahan Anwar ketika itu lebih kepada bentuk penyalahgunaan kuasanya untuk 'menutup kes' tersebut sewaktu masih memegang jawatan penting kerajaan.

6) Kes kedua ini 'kelihatannya' pihak pendakwaan 'agak kuat' kerana laporan kejadian dibuat oleh pengadu (Mohd. Saiful) dalam masa kurang 50 jam setelah kejadian berlaku. Pihak peguambela Anwar juga nampaknya dianggotai oleh 'nama-nama hebat' di dalam dunia guaman negara.

7) Saiful mendakwa Anwar meliwatnya pada 26 Jun 2008 dan dia membuat laporan polis (juga pemeriksaan kesihatan akibat didakwa telah diliwat) kemudiannya pada 28 Jun 2008.

8) Di pihak pendakwaan, mereka mengatakan bahawa pembuktian kes akan berlaku melalui contoh spesimen air mani Anwar, pakaian Mohd. Saiful, pengesahan DNA secara makmal dan juga rakaman CCTV. Sedekad yang lalu, 'bukti-bukti' yang diberikan seakan agak 'goyah' dan lebih kepada menjadi bahan tawa masyarakat. Mana mungkin 'peristiwa' tilam diangkut ke dalam mahkamah boleh dilupakan!

9) Walaubagaimanapun, Anwar jelas bersalah (kes sebelum ini) kerana terbukti akan wujudnya 'usaha' beliau untuk 'memadamkan kes' yang mula disiasat secara 'senyap' oleh pihak Polis ketika beliau masih 'berkuasa' sebagai orang nombor dua di dalam kerajaan. Maka, 'terpenjaralah' Anwar selama beberapa tahun sebelum bebas 'di zaman' Abdullah Ahmad Badawi.

10) Bagaimana dengan nasib Anwar kali ini? Anwar dan Mohd. Saiful adalah dua orang warga Malaysia yang mempunyai hak di sisi undang-undang. Mereka ada hak untuk mempertahankan maruah diri masing-masing dan menegakkan kebenaran. Di kalangan kita manusia biasa, hanya mereka berdua sahaja yang tahu 'jawapannya.'

Neba2020: Berani kerana benar, takut kerana salah ....

No comments: