Friday, August 7, 2009

Konvokasi ke 10 MMU: TAHNIAH !

Salam Buat Semua,

1) Nura Azima Madzlan  dan Chiang Lin Pin adalah dua anak murid saya yang akan berkonvokasi pada 9 Ogos ini. Mereka berdua cukup lama mempunyai 'hubungan' dengan saya.

2) Mereka masuk MMU pada Jun 2005 melalui program Pra Pengurusan. Saya mengajar mereka subjek 'Principles of Economics 1 (Mikroekonomi).' Itu adalah semester pertama mereka berada di universiti.

3) Seterusnya di peringkat ijazah, mereka berada di dalam kelas saya untuk subjek 'Managerial Communication' dan 'Financial Management II.'

4) Sewaktu di tahun akhir pengajian, mereka memilih untuk berada di bawah seliaan saya untuk Projek Tahun Akhir. Maka 2 semester terakhir pengajian mereka, 'hubungan pengajar dan anak murid' yang terjalin sejak musim-musim awal kedua-duanya di MMU telah menjadi bertambah rapat dan mesra di bawah naungan 'dunia intelek.'

5) Zima dan Lin Pin sudahpun tamat pengajian mereka. 4 tahun penuh saya rapat dengan mereka. Terasa lain apabila ianya telah 'tamat' dek kerana mereka telah beralih ke suatu era yang lebih mencabar 'di luar' sana. Mereka sudah bergelar orang yang berijazah.

6) Saya bangga kerana 9 Ogos ini, Zima dan Lin Pin akan menggenggam secara rasmi Ijazah Pentadbiran Perniagaan pengkhususan Perbankan dan Kewangan dengan kepujian kelas pertama. Mereka layak dipanggil pelajar '1st Class!'

7) Ada dua lagi pelajar yang mula mengenali saya sebaik mereka memulakan pengajian di MMU dan terus 'setia' dengan Mr. Fendi ini. Mereka sungguh 'setia' dengan saya yang sentiasa bisa bikin mereka ketawa, merah muka kerana sentiasa diperli jika silap, keras telinga sebab kerap sangat ditegur jika 'tersalah langkah' dan terkejar-kejar menyiapkan apa yang disuruh.

8) Lionel Lee Kim Hock dan Chua Hui Ying adalah dua personaliti yang cukup 'meriah' di hati saya. 4 tahun juga mereka sentiasa 'menemani' perjalanan saya sebagai seorang pendidik di universiti.

9) Lionel cukup tinggi kepercayaannya kepada saya. Sehingga sekarang saya masih ingat pada malam terakhir pelajar dikehendaki membuat pilihan untuk pengkhususan di peringkat ijazah di akhir musim pengajian tahap asas (sekitar April, 2006) dia menelefon saya kerana masih 'pening' dan tiada 'petunjuk' yang sewajarnya. Kami berborak hampir 30 minit dan selebihnya adalah sejarah. Lionel memilih untuk 'mengaji' bidang kewangan, sama seperti cikgunya yang seorang ini juga.

10) Hui Ying pula akan menerima ijazahnya di dalam pengkhususan Perniagaan Antarabangsa. Dia selalu menitipkan ke pendengaran saya bahawa sepanjang dia berada di MMU, kelas di bawah kendalian sayalah yang dia tidak akan pernah ponteng dan akan sentiasa duduk di barisan terdepan sekali. Katanya, saya tidak pernah buat dia mengantuk dan dia sentiasa 'nampak' apa yang dipelajarinya. Tapi Hui Ying mengaku bahawa saya jugalah yang paling 'setia' menegurnya, memerlinya dan memarahinya. Saya dianggapnya bukan setakat pensyarah dan penyelia Projek Tahun Akhir tetapi sudah seperti kaunselor hidupnya dan 'tukang motivasi.' Di saat saya lihat semangatnya 'merudum,' saya akan 'memanaskan pendengarannya' supaya dia tidak terus 'terlena.'

11) Tiga lagi pelajar di bawah seliaan saya yang akan berkonvokasi ialah Alex Lim Kheng Aik, Mohamad Ismail Redzuan Adon dan Lee Hoi Yen. Kesemuanya saya kenali 'sedikit lewat' sewaktu mereka telah menjejak 'alam ijazah.'

12) Alex si budak Melaka yang bercita-cita besar mahu menjadi 'taiko bisnes.' Dia sedikit nakal dan suka berjenaka. Otaknya bijak, visi hidupnya cukup saya kagumi tetapi dia mudah cuai dalam menyiapkan tugasannya. Apabila dimarah dan diperli, dia sentiasa berjanji untuk memperbaikinya, malangnya satu yang dibetulkannya, dua lagi kesilapan baru yang dibuatnya. Alex oh Alex !

13) Ismail si anak Kuching, Sarawak yang begitu pemalu. Dia selalu 'diusik' saya dan kebiasaannya mukanya akan menjadi merah tanpa dipaksa. Saya kerap memanggilnya dengan panggilan 'Raku.' Katanya, itu nama popularnya di kalangan kawan-kawan rapat. Dia seorang yang patuh pada apa yang disuruh, tidak mudah 'berubah muka' jika hasil kerjanya ditegur dan dikritik. Andai semua pelajar saya seperti si Raku ini sudah pasti hidup ini akan menjadi lebih tenang sejahtera.

14) Lee Hoi Yen si gadis Tionghua 'keluaran' Tanjung Malim, Perak. Di antara 7 nama yang telah disebutkan di atas, dialah yang layak saya berikan anugerah 'Pelajar Paling Tertib, Tepat dan Kemas.' Hasil kerjanya cukup kemas dan sempurna, disiplinnya dalam menyiapkan tugasan tepat pada masanya tanpa perlu komen tambahan adalah cukup terpuji. Di luar urusan akademik, dia suka berbicara tentang nilai-nilai kehidupan. Tidak akan saya lupakan kiasannya tentang memilih teman lelaki adalah umpama mahu membeli sayuran. Katanya, ada tiga pilihan tempat untuk dia membeli sayur di Melaka. Boleh pilih sama ada untuk beli di pasar basah, Jusco / Tesco ataupun Cold Storage. Hoi Yen 'berpendapat' beliau lebih senang memilih teman lelaki 'seperti' memilih untuk membeli sayur di Jusco / Tesco. Moralnya, beliau suka kepada yang 'sedang-sedang' sahaja, tidak terlalu berbau 'murah' dan tidak pula terlebih mahal. Sungguh bijak dia berfalsafah !

15) Selamat berkonvokasi kepada 7 anak didik saya yang 2 semester terakhir mereka di MMU menjadi pelajar di bawah seliaan saya untuk Projek Tahun Akhir masing-masing.

'I'm proud to be your Final Year Project's Supervisor !'

Neba2020: 4 tahun terasa sekejap, segalanya mudah menjadi sejarah walaupun bukan semuanya akan memberi makna mendalam ... Makna yang istimewa lagi bererti hanya datang apabila niat dan tujuan dipenuhi dengan rasa ikhlas, mesra dan saling menghormati keistimewaan masing-masing ...

No comments: