Friday, July 31, 2009

Hari Pahlawan Buat Ayah ...

Salam Buat Semua,

1) 31 Julai adalah Hari Pahlawan.

2) Cuba kita dedikasikan Hari Pahlawan ini kepada ayah kita.

3) Selalu sangat penghargaan lebih ditumpukan pada ibu. Pengorbanan bapa dan jasa-jasa sang ayah selalunya jarang dihebahkan.

4) Kadang-kadang si ayah ini layak diibaratkan umpama wira-wira yang tak didendang, tidak dilagukan, tidak dihebohkan.

5) Encik (ayah saya) adalah pahlawan sejati di hati ini.

6) Dia pernah menjadi pejuang negara. Dia pernah menjadi tentera, bersemangat tulus dan ikhlas untuk berbakti kepada negara ini. Menjadi tentera di era 1970an bukanlah sesuatu yang indah dan permai untuk sang askar.

7) Darurat akibat daripada ancaman Komunis baru sahaja tamat di akhir 1960an, perjuangan senyap Komunis masih 'bernyawa' di dekad 1970an. Pergerakan Komunis di dalam hutan dan sempadan negara di utara Semenanjung Malaysia dan Sabah juga Sarawak masih bersisa. Encik banyak terlibat dengan operasi menjaga sempadan negara dan kawasan-kawasan terpencil.

8) Menyaksikan Encik menjaga arwah ibunya (Tok Pah) dengan penuh kasih dan sayang cukup membuatkan saya terharu. Encik mengangkat, mendukung dan memangku Tok Pah dengan keringatnya sendiri. Saya, Abang dan Emak hanya menjadi pembantu setia berganti-ganti.

9) Encik memandikan Tok Pah, menyabunkan seluruh badannya, membasuhkan segala kesan najis, memakaikan pakaian juga lampin dewasa dan menyapukan bedak ke muka ibunya itu. Sepanjang tempoh Toh Pah menderita sakit tua itu, Encik betul-betul menunjukkan satu contoh yang cukup terpuji buat saya di kemudian hari. Sejak itu, rasa sayang dan rasa tanggungjawab saya kepada Emak semakin memuncak. Tidak akan saya lupakan nasihat Encik kepada saya di suatu malam pada tahun 1999, 'Andi kena jaga Emak sampai bila-bila, anak lelaki tanggungjawab dia pada emak sampai ke mati. Andi tak jaga Encik tak apa, tapi Andi kena jaga Emak, jangan sakitkan hati dia.'

10) Selamanya Encik adalah PAHLAWAN saya yang sebenar !

Neba2020: Kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya ayah sanggupkah berpisah dan kasih anaknya berkorban nyawa ...

3 comments:

wira internet said...

Tertitis air mata sedikit bila membaca perenggan terakhir - nasihat ayah penulis kepadanya. Memang memberi kesan yang mendalam.

stschin said...

The last words are really meaningful. It is hoped that all people follow that little but strong teaching.

kakna said...

Diriwayatkan dari Aisyah r.a, dia berkata: “Seorang lelaki datang kepada Nabi bersama seorang tua.

Nabi bertanya: “Siapakah yang bersamamu?” Orang itu menjawab: “Ayahku.” Baginda bersabda: “Jangan berjalan di depannya dan jangan duduk sebelum dia, jangan memanggilnya dengan namanya dan jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan orang lain memakinya.” (Hadis riwayat Tabrani)
renung2 kan..