Friday, July 17, 2009

PAS dan UMNO Boleh !

Salam Buat Semua,

1) Beberapa siri Pilihan Raya Kecil (PRK) yang diadakan di sekitar tahun 2009 ini seharusnya memberikan 'petunjuk' jelas kepada PAS dan UMNO.

2) Andai ada sengketa lama, seharusnya diketepikan dan mulakanlah satu episod baru demi kebaikan agama dan bangsa. Kita yakin, kuatnya Islam dan kukuhnya Melayu di Malaysia ini maka ianya akan mengukuhkan Malaysia secara keseluruhannya.

3) UMNO bukannya ditolak oleh majoriti orang Melayu dan Islam. UMNO pada hakikatnya diundi oleh majoriti orang melayu dan Islam sewaktu Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 walaupun diakui betapa prestasinya agak merudum jika dibandingkan dengan PRU 2004.

4) PRK Parlimen Bukit Gantang menyaksikan PAS menewaskan UMNO. Diteliti pola pengundian, majoriti undi Melayu 'jatuh' ke tangan UMNO. PRK DUN Bukit Selambau juga menyaksikan calon PKR menewaskan calon MIC yang mewakili Barisan Nasional (BN). Undi Melayu juga majoritinya ke arah BN.

5) Tahun 2009 kelihatannya ada perbezaan dengan tahun 2008. Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi yang menjadi asset besar BN di PRU 2004 tetapi berubah menjadi liabiliti terhebat empat tahun kemudiannya sudah bersara.

6) PRK Dun Manik Urai, menyaksikan majoriti kemenangan PAS menjunam dengan drastiknya daripada hampir mencecah 1400 undi kepada hanya 65 undi sahaja dengan jumlah undi dikira rosak melebihi 100 kertas. Kawasan di negeri pentadbiran Tok Guru Nik Abdul Aziz sendiri nampaknya sudah mula goyah sedikit dengan pola undian Melayu buat PAS dan UMNO yang seakan 50-50.

7) PAS dan UMNO boleh !

8) Persengketaan lama janganlah diulang-ulang sebagai sebab dan musabab untuk tidak boleh duduk semeja bertentang mata juga berkongsi idea demi kebaikan umat yang mereka 'payungi' bersama.

9) Perpaduan Melayu tidak akan merugikan sesiapa.

10) Kuatnya Melayu, kayanya Melayu, bahagianya Melayu dan bersatunya Melayu sebenarnya akan menjana lebih banyak lagi kekayaan, kesenangan dan kesentosaan kepada sahabat-sahabat kita yang lain. Cina, India dan lain-lainnya akan sama-sama lebih senang, lebih mewah dan lebih aman sentosa kelaknya.

Neba2020: Perpaduan Teras Kejayaan ! Niat yang baik akan dirahmati Tuhan ....

No comments: