Wednesday, August 19, 2009

Tenangkan Jiwa, Insafi Diri ....

Salam Buat Semua,

1) Tahun 2009 ini, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ada melabelkan UMNO sebagai komunis.

2) Tahun 2009 juga Mursyidul Am PAS itu mengeluarkan kata-kata 'Pergi Jahanam UMNO.'

3) Tahun 2009 turut menyaksikan Menteri Besar Kelantan sejak tahun 1990 itu mengatakan bahawa tidak salah orang-orang DAP yang majoritinya beragama Buddha mahupun Kristian itu untuk menghina atau mengata Islam. Alasannya, orang bukan Islam seperti ahli-ahli DAP tidak mempunyai ilmu yang cukup tentang Islam dan ajarannya.

4) Di dalam Al-Qur'an ada melarang umat Islam daripada menghina orang lain dan juga agama lain kerana mungkin orang yang dikutuk dikeji itu ada juga baiknya. Umat Islam HARAM untuk menghina agama pegangan rakan-rakan yang lain selagi semuanya hidup aman damai dan menghormati Islam. Masyarakat Islam juga majoriti besarnya tidak berapa faham secara terperinci tentang ajaran-ajaran agama lain seperti Buddha, Hindu dan Kristian. Walaupun tidak cukup memahami prinsip-prinsip agama lain, tidaklah sama sekali ianya boleh dijadikan ALASAN mudah untuk mereka menghina, mencaci dan merendahkan kepercayaan-kepercayaan itu. Sejak kecil umat Islam diajar supaya jangan menghina dan jangan mengejek agama-agama rakan-rakan seMalaysia yang lain.

5) Di kala usianya mencecah angka 8 dekad ini, kiranya perlu Tuan Guru Nik Abdul Aziz menenangkan jiwanya juga menginsafi diri sedalam-dalamnya. Sebagaimana beliau dihormati dan dikagumi akan ilmu agamanya, seharusnya beliau berlapang dada juga untuk menerima sekelumit nasihat orang lain kepada dirinya supaya lebih 'berhati-hati' dalam 'bersuara'. Sesungguhnya hanya Nabi Muhammad bin Abdullah itu sahaja yang ALLAH bebaskan dirinya daripada segala jenis dosa dan kesilapan besar.

Neba2020: Selamat Menyambut Ramadhan Yang Mulia Buat Semua. Buat yang Muslim, pastinya Ramadhan adalah masa terbaik untuk kita memperbaharui diri serta memperbaiki nilai cinta kita kepada Tuhan dan agama. Buat rakan-rakan seMalaysia yang tidak berpuasa, semoga Ramadhan ini menghadirkan kegembiraan buat kalian untuk bersama-sama memeriahkan jualan pasar-pasar Ramadhan di petang hari dan menikmati juadah-juadah tradisional sahabat-sahabat Melayu yang pastinya mampu mengeratkan lagi perpaduan kita rakyat Malaysia ....

1 comment:

topengsakti® said...

Salam 2 all.

Alhamdulillah selesai kita menyempurnakan hari pertama 'ibadah puasa. Moga-moga ALLAH menerima 'ibadah kita insyallah.

Saya agak terkilan melihat Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Prof. Abdul Syukor begitu cepat mengeluarkan fatwa menyesatkan Tok Guru Nik Aziz yang menegaskan bahawa Islam ala UMNo tidak akan membawa pengikutnya mendapat syurga.

UMNo/ Be End tak sudah-sudah dengan fitnah terhadap Tok Guru Nik Aziz. Seluruh media dan kempen memberi gambaran seolah-olah Tok Guru telah sesat, siap dengan suruh bertaubat lagi. Tak cukup dengan media, Jawatankuasa Fatwa sepantas kilat rela diperkudakan.

Punyalah banyak isu dan persoalan yang perlu dirungkai oleh para agamawan hadharion ini, tau-tau bile trumpet UMNo berbunyi, maka berkokoklah para hadharion sekelian.

Yang fatwa mereka keluarkan 22 tahun lepas memfatwakan bertafakkur depan Tugu Negara sebagai syirik sampai hari ni UMNo/Be End tak ikut, takde pulak mereka nak berkokok sakan. Inilah nasib bila golongan agamawan menjadikan 'ilmu mereka sebagai sumber cari makan.

Yang paling menghairankan bagaimana Prof. Abdul Syukor boleh mengeluarkan fatwa kilat tersebut. Bila masenya Majlis Fatwa bersidang? Dan sangatlah memalukan bagi sebuah Majlis Fatwa mengeluarkan fatwa tanpa memanggil dahulu Tok Guru Nik Aziz memberi penjelasan, bermuzakarah atau membela diri!

Adalah hukum keadilan paling asasi bahawa tidak ada insan yang boleh dihukum sebelum diberi peluang mempeertahankan atau membela dirinya. Tau-tau keluar fatwa Tok Guru dah diisytihar sesat, menyeleweng dan disuruh bertaubat.

Apa Prof. Abdul Syukor ingat ni fatwa doraemon ke..main keluar terus dari poket. Dan apa yang jelas fatwa itu terang-terang dibuat kerana mengikut telunjuk UMNo/ Be End!

Saya nak tanya Prof. Abdul Syukor, Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Hadorion ini, apakah mengubah ayat ALLAH saperti yang dibuat UMNo/Be End tidak sesat?
ALLAH perintahkan sebat/ rejam penzina, UMNo/ Be End tukar kepada denda;
ALLAH perintahkan qisas dalam kes bunuh, UMNo/ Be End pakai undang-undang Lord Reid;
ALLAH kata curi potong tangan, UMNo/ Be End tukar kepada penjara;
ALLAH perintahkan jangan sembah berhala, UMNo/ Be End terus menerus menyembah Tugu Negara walaupun difatwakan syirik oleh Majlis fatwa;
ALLAH perintahkan wanita Islam menutup aurat, namun UMNo/Be End biarkan pramugari muslim di syarikat Air Asia dan MAS dipaksa memakai mendedah aurat dan pakaian yang mengaibkan;
ALLAH kata Al Quran undang-undang tertinggi, UMNo/ Be End letakkan Perlembagaan Persekutuan mengatasi Al Quran (Artikel 4 Perlembagaan).

Apakah itu semua ok bagi Prof Abdul Syukor? Apakah itu tidak sesat? Tidakkah Prof Abdul Syukor merasakan UMNo/ Be End perlu bertaubat nasuha dan ubah segera segala perbuatan syirik, fahsyad, maksiat dan mungkar yang dilakukan UMNo/ Be End.

Apakah melakukan segala perbuatan syirik, fahsyad, maksiat dan mungkar itu membolehkan UMNo/ Be End layak mendapat syurga ALLAH?

Sepatutnya Prof. Syukor dan kekawannya dalam Jawatankuasa Fatwa menasihatkan UMNo/ Be End supaya kembali mentaati perintah ALLAH sepenuhnya.

Saya tidak nafikan ahli-ahli UMNo/ Be End beragama Islam. Saya sedar ada dikalangan mereka juga solat, puasa, zakat, haji, umrah dan lain-lain. Saya tak nafikan mereka menganjurkan musabaqah, mereka berarak semasa maulid dan hijrah, mereka sambut isro' mi'raj dan mereka bertarawih penuh 20 roka'at.

Namun mereka menyokong dan mendokong sebuah pertubuhan yang jelas dan terang-terang tidak mematuhi perintah ALLAH, malah melakukan sebaliknya hingga ke tahap menukar ayat Al Quran dan berbuat syirik!

Sebab itu kepada rakan dan kawan dalam UMNo/Be End, bertaubatlah dan kembalilah kepangkal jalan. Kembalilah tunduk kepada ALLAH, patuhilah Al Quran dan sunnah Rasul.Wassalam.

topengsakti