Wednesday, January 26, 2011

PAS, PKR dan DAP Berhajat Menguasai Johor?

Salam Buat Semua,

1) 30 Januari, 2011 ini sebuah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor akan menyaksikan sebuah pertarungan di antara calon Barisan Nasional (BN) daripada UMNO dan wakil PAS yang disokong oleh 'pakatan' Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga DAP. Ini adalah pilihan raya kecil yang ke 14 sejak Pilihan Raya Umum (PRU) 2008.

2) DUN Tenang sewaktu PRU 2008 dimenangi BN dengan majoriti 2492 undi. 4 tahun sebelum itu, BN menewaskan PAS dengan majoriti 5517 undi.

3) Walaupun sewaktu 'tsunami politik' menghentam Malaysia sewaktu PRU 2008, BN tetap utuh di Tenang khasnya dan negeri Johor amnya. BN kini menguasai 50 kerusi DUN, manakala PAS dan DAP masing-masing dengan 4 kerusi dan 2 kerusi. Bagi peringkat Parlimen, BN menang di 25 kawasan dan Bakri, Muar menjadi satu-satunya kerusi yang terlepas ke tangan 'Pakatan Rakyat' melalui DAP.

4) Daripada 10 daerah di Johor, hanya dua daerah sahaja yang menyaksikan BN sedikit 'rapuh' sewaktu PRU 2008 iaitu di Muar dan Johor Bahru. Daerah Segamat di mana DUN Tenang berada menyaksikan BN menguasai 100% kawasan Parlimen (Segamat, Labis dan Sekijang) dan DUN (Jementah, Buloh Kasap, Tenang, Bekok, Pemanis dan Kemelah).

5) PAS mengatakan bahawa misi mereka di Tenang adalah untuk mengurangkan lagi majoriti BN. Tetapi PAS harus sedar bahawa peluang terbaik mereka hanyalah pada PRU 2008 dan mereka ternyata telah berjaya mengurangkan majoriti besar BN sebelum itu. Kini situasi dan iklim politik sudah jauh berbeza. Warga Segamat khasnya dan Johor amnya pendirian politik mereka secara majoriti adalah unik dan tidak mudah terpengaruh dengan sentimen dan retorik olahan Anwar Ibrahim, Nik Abdul Aziz, Lim Guan Eng dan Karpal Singh. PAS, PKR dan DAP janganlah terperanjat kalau UMNO-BN pula yang berjaya meninggikan lagi majoriti kemenangan. Itu yang InspiRasi ~~ percaya akan berlaku kerana InspiRasi ~~ adalah anak jati Segamat yang faham benar akan jiwa dan mentaliti orang-orang Segamat !

Alangkan di Kelantan (Manek Urai dan Galas) UMNO-BN dapat kurangkan 'kegembiraan' PAS selepas PRU 2008 ...

Neba2020: Bagaimana susahnya BN mahu menawan Kelantan daripada genggaman PAS, begitulah sukar dan peritnya untuk PAS mahupun 'Pakatan Rakyat' bagi menguasai Johor, bumi di mana UMNO diasaskan....

No comments: