Tuesday, March 18, 2008

Johor Menguasai Kabinet Pasca PRU 2008

Salam Buat Semua,

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) secara rasmi mengumumkan senarai Kabinet pentadbirannya yang disertai 31 orang Menteri termasuk lima yang ditempatkan di Jabatan Perdana Menteri.

Apa yang menarik, barisan Kabinet kali ini seolah 'menyebelahi' sebuah negeri yang pernah dilabel sebagai 'kubu kuat Barisan Nasional' sehingga pernah mencatat keputusan menang kerusi Parlimen 100% sewaktu Pilihan Raya Umum (PRU) 1995, 1999 dan 2004.

Seramai 7 ahli Parlimen yang berpaksi di negeri Johor (Allah Peliharakan SULTAN JOHOR !) telah dipilih menjadi Menteri penuh di bawah struktur baru pentadbiran Pak Lah:

1) KEMENTERIAN DALAM NEGERI
Datuk Seri Syed Hamid Albar

2) KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin

3) KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
Datuk Shahrir Abdul Samad

4) KEMENTERIAN PELAJARAN
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

5) KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
Datuk Seri Khaled Nordin

6) KEMENTERIAN PELANCONGAN
Datuk Seri Azalina Othman Said

7) KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA
Datuk Dr. S. Subramaniam

Seperti dimaklumi ramai, terdapat 5 Kementerian yang ditafsirkan sebagai paling berpengaruh lagi cukup penting di dalam pentadbiran kerajaan Malaysia. Berikut adalah pemilik kerusi Menteri bagi 5 'Kementerian Utama' itu:

1) Menteri Kewangan - Perdana Menteri (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi)
2) Menteri Dalam Negeri - Datuk Seri Syed Hamid Albar
3) Menteri Pertahanan - Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak)
4) Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri - Tan Sri Muhyiddin Yassin
5) Menteri Pelajaran - Datuk Seri Hishammuddin Hussein

Kepercayaan Perdana Menteri kepada 3 anak Johor ini ternyata sesuatu yang cukup bermakna bagi seluruh rakyat Johor Darul Ta'zim yang sememangnya telah menjadi 'penyumbang' terbesar kepada undi popular (menjangkau 15 % daripada jumlah keseluruhan undi buat BN di seluruh Malaysia) yang diraih Barisan Nasional pada 8 Mac, 2008.

Neba2020: Berkhidmatlah dengan niat yang bersih, suci dan ikhlas. Ingatlah bahawa segala tindakan dan kelakuan semasa menjalankan amanah negara adalah sentiasa 'dilihat' dan akan 'dihakimi' Tuhan Yang Maha Kuasa kelak....

No comments: