Sunday, August 8, 2010

Politik Oh Politik ....

Salam Buat Semua,

1) Ada sahabat pembaca yang menanyakan secara 'personal' kenapa InspiRasi 1982 ~~ seakan tidak lagi sepanas dahulu.

2) Dulu mesti ada kisah politik, komentar hangat dan betapa 'tegar' lagi 'hebat' InspiRasi ~~ 'menghentam, menyerang juga memperli' Anwar Ibrahim dan konco-konconya di dalam Pakatan Rakyat itu.

3) Tidak lupa juga betapa kritikalnya InspiRasi ~~ terhadap Perdana Menteri ke 5 iaitu Tun Lah.

4) Sebenarnya apa yang dihajati InspiRasi sekitar akhir 2006, 2007, 2008 dan awal 2009 semuanya seakan 'terlaksana' juga 'tercapai.'

5) Tun Lah sudah tidak menjadi Perdana Menteri dan sudah tidak lagi bergelar 'taiko' UMNO, parti kesayangan InspiRasi ~~ semestinya. InspiRasi ~~ tidak membenci Tun Lah, sewaktu zaman sekolah, Tun Lah pernah InspiRasi nobatkan sebagai antara 3 pemimpin negara yang dikaguminya selain Tun Dr. M dan Tok Anwar Ibrahim.

6) InspiRasi ~~ kagum dengan sifat tenang, baik hati dan tidak mudah naik angin yang dimiliki Tun Lah. InspiRasi ~~ cukup yakin Tun Lah ini ada wajah keimanan yang bagus. Tetapi demi masa depan parti kesayangan Inspirasi ~~ dan demi negara yang amat dikasihi ini, InspiRasi ~~ tidak merasakan Tun Lah adalah seorang pemimpin utama negara yang sesuai dan cemerlang. Tun Lah adalah seorang Menteri yang cemerlang, pemimpin masyarakat yang mudah didekati tetapi dia tiada cukup karisma untuk mengemudi negara sebagai ketua nakhodanya.

7) InspiRasi ~~ juga bersyukur kerana idola kesayangan sejak umur ini di angka satu iaitu 'Datuk Seri' terhebat yang pernah InspiRasi ~~ kenali (sewaktu dia menjadi Perdana Menteri) telah mendapat kembali 'kedudukan' yang selayaknya di negara ini.

8) Tun Dr. Mahathir Mohamad yang seakan 'terbuang dan terpinggir' kerana jahatnya 'pakatan media busuk kaki pengampu tidak bertempat' sekitar tahun 2004 hingga awal 2009 itu telah diberikan 'tempat' yang sesuai sebagai seorang negarawan negara. Kini 'suara dan idea' beliau sudah kembali dipaparkan dan sedikit sebanyak telah dihormati oleh kepimpinan semasa sebagai 'suara orang lama' yang penuh dengan hikmah dan pengalamannya demi kebaikan negara tercinta ini.

9) Walaupun agak ramai yang benci dan tidak suka dengan Dr. M itu tetapi hakikatnya beliau tetap 'beraja dan bertakhta' di hati MAJORITI rakyat Malaysia. Pengaruh dan aura beliau cukup tebal lagi istimewa. Tanpa disedari, pempotretan imej dan 'suara' Dr. M kini menguatkan lagi kepimpinan semasa dan mengukuhkan semula UMNO juga Barisan Nasional.

10) Ketua pentadbiran semasa kerajaan iaitu Tok Najib '1Malaysia' yang pada mulanya menghadapi masalah krisis keyakinan yang agak teruk di awal proses 'penabalannya' sebagai Perdana Menteri kini sudah berjaya berdiri kukuh dan bergerak lancar dengan idea-idea dan usaha-usaha bertubi-tubi untuk mendekati rakyat terutamanya golongan bawahan, kampungan, pedalaman, Felda, nelayan dan warga kota yang bertaraf 'setinggan dan rumah flat.' Tok Najib bijak dalam mengambil hati rakyat, bermula dengan menguatkan tunjang dan akarnya dahulu iaitu dengan merapati dan mengambil kisah 'cerita-cerita' orang-orang bawahan yang sebenarnya adalah majoriti rakyat Malaysia yang perlu dibela dan dikasihi. Akibatnya, Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Nik Abdul Aziz, Husam Musa, Karpal Singh, Lim Guan Eng, Mohd. Nizar dan bala tenteranya pula yang semakin hari semakin cemas dan ketakutan.

Neba2020: 2 tahun setengah lepas, semuanya dijanjikan baik apabila Pakatan Rakyat berkuasa di Pulau Pinang dan Selangor. Kini, janji itu telah terbalik, DAP sesama DAP bertekak di Selangor. PKR sesama PKR juga seakan saling mahu berebut kuasa Menteri Besarnya. Ketua Menteri Pulau Pinang pula cukup banyak mengguris hati dan jiwa Melayu, pegawai kerajaan yang berkhidmat bukan atas dasar parti politik juga di kecamnya. Dia seakan rasa Pulau Pinang itu adalah Singapura agaknya .....

5 comments:

dawai koko+ said...

hehehe...salam untuk ngkau!

tun mamak kuti mmg best!

1.cuba ngkau explain skit kat kami yang yang tak berapa nak paham sgt nie "awat proton (produk mamak kuti sekoq nie) boleh di jual jauh lebih murah di luar negara berbanding dlm negara sendiri???"

2.mamak kuti nie kata melayu mudah lupa...aku tak penah lupa mamak kuti nie jugak yang penah kata "oh kalau kita ikut perskripsi imf anwar lingkup ekonomi kita!!!"... cuba explain mai awat jahanam sgt ekonomi malaysia , fdi org lain pun jatuh jugak tapi awat malaysia the worst????? even thailand yang di hujani dgn "gelombang merah" pun tak seteruk malaysia loss nye dlm pelaburan asing??? infact indonesia is doing much2 better than us... tolong percerahkan skit kat mana hebat nye ekonomi mamak kuti nie???

3. pilihan hang utk sokong partai kesayangan hang tuh hak hang, that's democracy... but do u think ur parti masih lagi deserve utk govern this country macam mak abah engkau yg punya???

4. aku boleh cakap kalau umno yang dahy pegang semua media utama kat malaysia nie pun masih tak bleh dpt sokongan majoriti dua pertiga rakyat malaysia than u guys are merely bapoks! apa yang umno tak pegang??????
tak selamanya intelektual rakyat umno bley belakang kan....
tapi nak wat cam na kan,....as johorean urself, sentimental value kat onn jaafar tuh ada kot????

the hell to umno!

fendy_ahmad said...

Salam,

Dawai koko+,

Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis.

Saya ucapkan maju jaya kepada siapa jua yang anda sokong :)

Anonymous said...

Amboi... marah sungguh dawai koko+. Hang cool je Fendy... Macam Pak Lah....

Anonymous said...

oi dawai koko, pasai pa ngan hg ni! awat megah sgt ka dok kutuk orang sampai mcm tu sekali, mana jati diri hg sebagai warganegara...aku rasa kalau hg jadi pemimpin negara dan dikutuk semacam tu apa perasaan hg...cuba2 la belajaq bersyukur sikit pasai hg dok dlm negara yg aman lagi makmur

myview said...

Dawai Koko

Bahasa melambangkan BANGSA...

Enough Said