Tuesday, August 17, 2010

MCA dan DAP boleh SATU suara ....

Salam Buat Semua,

1) Presiden MCA yang pernah 'main' secara haram dengan seorang wanita dengan 'aksi-aksi terlampau' yang dirakamkan dalam bentuk DVD iaitu Chua Soi Lek tiba-tiba ingin menjadi hero.

2) Dia keluarkan kenyataan 'berani mati' mempersoalkan sistem kuota untuk usahawan Bumiputera dalam Model Baru Ekonomi (MBE). Bekas Menteri Kesihatan di dalam pentadbiran Tun Lah itu sejak menjadi Presiden MCA tanpa jawatan Menteri dan Ahli Parlimen nampaknya cukup kritikal dengan pendapatnya. Mungkin dia rasa inilah masanya untuk MCA kelihatan menjuarai isu-isu yang selama ini memberi impak positif kepada seterunya DAP. Soi Lek hendak takut apa? Dia bukan Menteri di bawah Kabinet Perdana Menteri dan dia juga bukannya wakil rakyat di Labis, Johor lagi yang majoriti pengundi yang memenangkannya dahulu ialah orang Melayu!

3) Soi Lek turut mengakui bahawa MCA tidak takut untuk berkongsi pandangan yang sama dengan DAP jika ianya boleh memberi keuntungan kepada masyarakat Cina.

4) Nampak gayanya MCA di bawah kepimpinan Soi Lek 'DVD terlampau' ini sudah seakan berkongsi suara dengan DAP yang selamanya memang tidak mahu negara ini mempunyai istilah 'kuota 30% Bumiputera,' dan hak istimewa Bumiputera.

5) Soi Lek perlu sedar dan faham betapa sejarah di Malaysia dan banyak lagi negara telah membuktikan bahawa kepincangan dalam masyarakat telah berlaku kerana pengagihan kekayaan tidak dilakukan secara adil dan saksama.

6) Apabila hak dan kebajikan ekonomi dan pendidikan kaum majoriti diabaikan atas nama berlandaskan prinsip ADIL dan SAMA RATA maka akhirnya porak-peranda akan berlaku dengan berlakunya 'amukan' serta 'rampasan' secara ganas daripada pihak majoriti yang tidak berpuas hati kerana 'hak dan suara' mereka diketepikan pemerintah dengan dipengaruhi golongan minoriti.

7) Soi Lek perlu faham bahawa Malaysia dibina di atas konsep KESAKSAMAAN. Bukan semuanya yang berpandukan ADIL dan SAMA RATA adalah SAKSAMA. KESAKSAMAAN bererti semua pihak dilayan dengan baik. Ada pihak yang rugi di satu bahagian kerana ingin memastikan pihak lain beroleh sesuatu dan sebaliknya juga.

8) KESAKSAMAAN dilakukan supaya suara majoriti dipelihara dan diambil kira di dalam pembinaan negara. Pada masa yang sama, minoriti dipastikan berada dalam keadaan aman, sejahtera dan bebas beragama, berbudaya dan berniaga mencari kesenangan hidup tanpa gangguan pihak majoriti. Itulah KESAKSAMAAN yang tidak boleh dijual-beli dengan konsep SAMA RATA, SAMA ADIL.

9) Di Malaysia ini, Bumiputera merangkumi sekitar 60 dan 65 % daripada jumlah penduduknya. KESAKSAMAAN yang cuba diprogramkan dasar kerajaan hanyalah ingin melihat mereka menguasai 30% daripada pengagihan kekayaan negara. Kaum Cina yang merangkumi di antara 25 dan 30 % rakyat negara ini sudah lama memiliki lebih daripada 50% kekayaan keseluruhan.

10) Apa yang Soi Lek perlu tahu ialah Dasar Ekonomi Baru, Dasar Pembangunan Negara dan Model Ekonomi Baru yang dibentuk oleh kerajaan Barisan Nasional selama ini yang memberi 'sedikit' keistimewaan kepada Bumiputera berlandaskan hak-hak Melayu dan Pribumi di dalam Perlembagaan sebenarnya telah menambahkan lagi kesenangan dan kekayaan kepada kaum Cina. Eksklusiviti Bumiputera telah menambahkan lagi golongan berpendapatan pertengahan di kalangan Melayu dan Peribumi yang akhirnya merancakkan lagi perniagaan kaum Cina sekaligus empayar perniagaan mereka menjadi lebih 'besar dan meriah' kerana keupayaan kuasa beli kaum majoriti yang makin besar dan makin berkeinginan kepada pelbagai produk dan perkhidmatan di pasaran. Mungkin Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek buat-buat tidak tahu ....

Neba2020: MCA rasa tidak salah berkongsi suara dengan DAP demi kaum Cina. UMNO dan PAS malangnya seakan tidak sanggup untuk berkongsi suara demi kaum Melayu. PAS rasa tiada gunanya berbaik-baik dengan UMNO walaupun UMNO sudah menghulurkan salam pemula pencarian titik persamaan demi kestabilan Melayu dan Islam. Siapalah yang rugi, siapalah yang tersenyum? Dunia oh dunia ....

No comments: