Monday, September 7, 2009

Kepala Lembu dan Kepala Babi ...

Salam Buat Semua,

1) Ada isu 'kepala lembu' diarak dan diletakkan di depan bangunan milik sebuah kerajaan negeri.

2) Orang-orang Melayu daripada pelbagai fahaman politik (siasatan Polis mendapati ianya tidak 'dijalankan' oleh parti politik tetapi lebih kepada satu 'aksi' penduduk setempat yang bersatu tanpa mengira mereka itu Melayu UMNO, Melayu PAS ataupun Melayu PKR) 'bertindak' sebegitu rupa sebagai respon langsung di atas persetujuan kerajaan negeri tersebut yang mengizinkan sebuah kuil Hindu dialihkan ke satu lokasi yang majoriti besar penduduknya adalah beragama Islam.

3) Kebebasan beragama sememangnya dibenarkan di dalam Perlembagaan negara ini, tiada kompromi untuk peruntukan itu dan Islam pula perlu diiktiraf sebagai agama rasmi negara kerana hampir 70% rakyat menganutinya. Isu timbul apabila sensitiviti majoriti dipandang sepi oleh kerajaan negeri dan akibatnya wujud pula sesetengah ahli masyarakat yang bertindak 'tidak manis' dengan mengguris pula hati dan perasaan rakan-rakan beragama Hindu.

4) Sedikit masa dahulu isu ternakan babi yang melampau di negeri Melaka telah menimbulkan 'huru-hara' yang cuba disenyapkan daripada pengetahuan rakyat. Kegiatan penternakan babi yang berjumlah ratusan ribu ekor telah mengakibatkan gangguan mental dan fizikal kepada penduduk majoriti yang beragama Islam.

5) Kerajaan cuba mengambil jalan tengah tetapi para pengusaha babi yang majoritinya beragama Buddha tetap berdegil untuk tidak berkompromi. Ada kejadian kepala babi berdarah diletakkan di depan rumah orang Islam, sekolah dan masjid. Demi perpaduan kaum, isu ini tidak dibesarkan dan masyarakat Melayu (semestinya Islam) mengalah sahaja.

Tidak kiralah Islam, Hindu, Buddha mahupun Kristian, sikap menghormati sesama sendiri dan tidak menafikan hak penduduk majoriti wajarlah diutamakan andai tidak mahu sesuatu yang buruk berlaku di tanahair tercinta ini ....

Neba2020: Orang Islam WAJIB tahu bahawa lembu adalah haiwan suci bagi penganut agama Hindu dan penganut Buddha, Hindu dan lain-lainnya WAJIB juga tahu bahawa babi dan anjing adalah dua haiwan bertaraf najis di sisi agama Islam ...

No comments: