Wednesday, September 2, 2009

2 September 1998: Anwar Selepas 11 Tahun

Salam Buat Semua,

1) Anwar Ibrahim banyak mempengaruhi pembawaan diri ini. Ramai yang terpesona dengan karismanya. Dia seorang pembahas, pembicara dan pendebat yang hebat. Itulah aset utama Anwar !

2) Alam persekolahan saya bermula di zaman beliau menjadi Menteri Pendidikan sekitar lewat 1980an.

3) Seterusnya saya menyaksikan wira kebanggaan Permatang Pauh itu dipilih menjadi Menteri Kewangan sebaik sahaja selesai Pilihan Raya Umum 1990 bagi menggantikan Tun Daim Zainuddin yang telah selesai 'misi' khasnya untuk menstabilkan semula ekonomi dan sektor kewangan negara selepas era krisis 1980an.

4) Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1993 setelah beliau 'memalukan' Tun Abdul Ghaffar Baba dengan mencabarnya untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Ghaffar tidak sempat memepertahankan jawatannya selepas 'kem' Anwar berjaya menguasai pencalonan daripada kira-kira 90 % bahagian-bahagian UMNO di seluruh Malaysia.

5) 2 September 1998, Anwar dipecat daripada jawatannya di dalam kerajaan dan seterusnya disingkirkan daripada UMNO. Beliau dipercayai terlibat dengan aktiviti-aktiviti tidak bermoral yang tidak dapat diterima oleh logik dan budaya masyarakat Melayu khasnya dan Malaysia amnya.

Neba2020: 11 tahun sudah berlalu, Anwar masih bertenaga dan Anwar tetap memiliki pengaruh yang hebat dan karismanya sebagai tokoh politik tetap bernyala marak dan meriah. Kadang-kadang maraknya seperti pemberi harapan, kadang-kadang maraknya seperti membakar tidak berperasaan ....

No comments: