Monday, June 29, 2009

Langkah Orang-Orang Berjaya

Salam Buat Semua,

Dr.'Aidh Abdullah Al-Qarni adalah salah seorang 'mentor' yang cukup banyak mempengaruhi 'kelakuan, tindakan dan pemikiran' saya. Tokoh agama Arab Saudi ini cukup terkenal dengan karya agungnya berjudul 'La Tahzan : Jangan Bersedih' yang telah terjual melebihi 2 000 000 unit di dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia.

Di dalam buku mininya yang berjudul 'Rahsia Tokoh Yang Berjaya,' Dr. 'Aidh ada berhikmah tentang langkah-langkah orang yang berjaya:

1) Segala perbuatan pasti ada niatnya. Maka niatkanlah segala perbuatan demi kebaikan, demi kemaslahatan orang lain dan demi menghentikan kejahatan.

2) Jangan susah hati menghadapi cubaan! Ini kerana cubaan dapat menempa kedewasaan, menduga akal dan membakar semangat.

3) Melakukan dengan bersungguh-sungguh adalah jalan terbaik menuju kemuliaan. Dia adalah ubat bagi penyakit yang kamu deritai, bahkan dia boleh menjadi harta karunmu.

4) Nilai setiap manusia adalah sebesar amal baiknya. Seorang penganggur tidak ada harganya. Seorang yang gagal akan selalu dijauhi. Orang yang gagal murah harganya.

5) Pusatkan pekerjaanmu pada satu pekerjaan, tekuni dan cintailah, agar engkau menjadi orang yang terus maju.

6) Mulalah dengan yang paling penting! Jangan memecah-belahkan perhatian untuk banyak pekerjaan! Kerana itu akan membuatmu bingung dan lemah.

7) Keteraturan adalah jalan kejayaan. Meletakkan segala sesuatu pada tempatnya adalah syarat bagi mereka yang berjaya. Tidak teratur adalah sifat yang tercela.

8) Berhati-hati dengan rasa bosan! Kerana rasa bosan tidak menghargai hak dan kehormatan! Hendaklah kamu bersabar dan teguh hati!

9) Hartamu adalah bapa saudaramu. Wangmu adalah gigimu. Dirhammu adalah ubat lukamu, maka jangan boros dan jangan kedekut.

10) Renang tidak cukup dipelajari dengan buku, tapi harus diamalkan terus di air. Olahraga bukan dengan menonton televisyen, tapi dengan menggerakkan badan di lapangan.

* Sumber: Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni (2008), Rahsia Tokoh Yang Berjaya, m/s. 1-28.

Neba2020: Langkah yang berjaya biarlah di kiri dan kanannya tidak lupa kepada asal-usul dan tangan yang memberi, semoga jalan-jalan yang ditempuh akan memiliki perisai doa daripada insan-insan yang tidak kita lupakan itu ....

1 comment:

Anonymous said...

Salam. Izinkn sy quote entry nie?