Friday, March 4, 2011

'Mukhriz Mahathir Timbalan Perdana Menteri Akan Datang'

Salam Buat Semua,

1) Berikut adalah hasil daripada undian yang dijalankan di weblog ini berkenaan dengan persoalan individu yang menjadi pilihan hati pelawat sekiranya mereka ialah Perdana Menteri. Maknanya, siapa yang dirasakan layak untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri sekiranya anda diberi peluang untuk memilihnya:

Datuk Mukhriz Mahathir - 16 undian (28%)
Datuk Seri Abdul Hadi Awang - 8 undian (14%)
Lim Guan Eng - 8 undian (14%)
Datuk Seri Hishammuddin Hussein - 7 undian (12%)
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - 4 undian (7%)
Datuk Seri Mohd. Ali Rustam - 4 undian (7%)
Azmin Ali - 4 undian (7%)
Karpal Singh - 3 undian (5%)
Khairy Jamaluddin - 1 undian (1%)
Lim Kit Siang - 1 undian (1%)

2) Daripada keseluruhan undian yang diterima, kelihatannya 55.36% berpihak kepada personaliti daripada Barisan Nasional (BN) dan 44.64% pula lebih tertarik kepada nama-nama besar di pihak Pakatan Rakyat (PR).

3) 'Kajian politik' mudah ini sebenarnya lebih kepada 'usaha' InspiRasi ~~ untuk menilai 'siapakah' yang mengunjungi weblog ini dan orientasi politik yang mereka miliki.

4) Secara kasar nampaknya weblog ini turut memiliki 'peminat-peminat' yang cenderung kepada PR. Walaupun 'peminat-peminat' yang berwajahkan BN lebih banyak tetapi keupayaan nama-nama daripada PR secara kolektif memperoleh undian hampir mencecah 45% menunjukkan InspiRasi ~~ bukanlah diakses oleh 'umat-umat BN' semata-mata.

5) Gabungan Lim Guan Eng, Karpal Singh dan Lim Kit Siang berjaya memperoleh 21.43% undian. Bolehlah kesimpulan mudah dibuat betapa InspiRasi ~~ turut mendapat perhatian daripada rakan-rakan yang bukan berbangsa Melayu. Ini membuktikan weblog menggunakan Bahasa Kebangsaan yang standard juga tidak akan mendatangkan masalah kepada para peminat blog tempatan walaupun bukan daripada etnik Melayu. Walaubagaimanapun, tidaklah boleh dinafikan bahawa kemungkinan juga wujud untuk orang Cina memilih orang Melayu ataupun orang Melayu memilih orang Cina. Kitakan rakyat Malaysia yang bersatu!

Neba2020: Kenapa Anwar Ibrahim tidak diletakkan di dalam senarai? Anwar Ibrahim semestinya tidak 'sesuai' lagi untuk dijadikan Timbalan Perdana Menteri (dia pernah mendudukinya selama 5 tahun!) kerana dia seharusnya telah layak untuk menjadi Perdana Menteri, sekurangnya pada pandangan dan pemikiran para peminat dan pemujanya....


1 comment:

Blog 1 Malaysia said...

Generasi baru..-------------------------------------------------------------
Penjenamaan Semula dan Meremajakan Parti -Katakan celaka pada Anjing-anjing tua gila Utusan Malaysia..

http://blog1malaysia.blogspot.com/