Thursday, January 17, 2008

PTPTN : Memang Tidak Mampu ATAU Sengaja Tidak Mampu ?

Salam Buat Semua,

Laporan daripada akhbar Berita Harian (17 Januari, 2007) adalah dirujuk:


"200,000 tak bayar PTPTN dilarang ke luar negara..."
"Daripada 534,000 peminjam di seluruh negara, hanya 40 peratus atau 324,000 yang menjelaskan pinjaman mengikut jadual manakala lebih 200,000 lagi masih tidak membuat sebarang bayaran, walaupun kebanyakannya bekerja..."
"Kegagalan mereka membayar balik menyebabkan PTPTN kini dibebani hutang tertunggak berjumlah RM700 juta selain menghadapi masalah untuk menyalurkan pinjaman baru kepada mereka yang memerlukan..."

Isu peminjam liat untuk melunaskan bayaran pinjaman pendidikan kepada Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seakan sudah menjadi 'isu bertaraf negara dan otai !' Saban tahun, ada saja 'keluh dan kesah' daripada pihak PTPTN mahupun Kementerian Pengajian Tinggi yang berterusan tidak berpuas hati dengan 'sikap membisu dan degil' para peminjam yang seolah acuh tak acuh dalam melunaskan apa yang telah dipinjam.

Terdapat segelintir pihak yang seakan cuba menyalahkan PTPTN mahupun pihak kerajaan sebagai 'penyebab' utama 'bekas-bekas pelajar' itu majoritinya tidak mampu untuk membayar semula pinjaman walaupun setelah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan. Ini adalah golongan yang 'PELIK AKALNYA' bagi saya. Berikut adalah hujah-hujah golongan yang 'PELIK AKALNYA' ini yang selalu kedengaran di ruang-ruang pendapat pembaca di akhbar-akhbar nasional:

1) Kos perkhidmatan sebanyak 3% dikatakan amat membebankan pelajar
2) PTPTN tidak cekap dalam memungut hutang
3) Para peminjam tidak mendapat maklumat lengkap tentang proses pembayaran semula
4) Pendidikan seharusnya percuma untuk semua ahli masyarakat
5) PTPTN sendiri tidak cukup efisien ketika proses penyaluran pinjaman dahulu
6) Kos sara hidup masa kini amat tinggi dan membebankan

Secara peribadi saya menyifatkan segala hujah-hujah bertaraf 'kering idea' ini sebenarnya dilontarkan oleh golongan yang tidak mempunyai rasa tanggungjawab yang tinggi dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan bahawa tindakan 'degil' mereka itu sebenarnya seakan cuba menafikan hak peminjam-peminjam baru yang lain !

Persoalan dan kenyataan yang wajar untuk dikeutarakan di sini ialah:

1) Mengapa mereka liat untuk membayar walaupun sudah mempunyai pekerjaan?
2) Alasan kos hidup amat membebankan tidak boleh diterima pakai kerana pada masa yang sama mereka menjadikan pembelian kereta dan barangan mewah lain sebagai sesuatu yang perlu didahulukan. Meraka sanggup dan rela untuk membuat pelbagai bentuk pinjaman baru sehingga cuba untuk melupakan bahawa hutang PTPTN itu lebih wajar untuk diselesaikan sesegera mungkin.
3) PTPTN/Kerajaan sendiri sebenarnya telah meminjam majoriti daripada wang diperlukan itu daripada Kumpulan Wang Amanah Simpanan Pekerja (KWSP) dengan bayaran keuntungan (atau faedah?) yang sewajarnya. Buat makluman semua, KWSP sendiri secara puratanya perlu membayar dividen kepada kesemua ahlinya dengan kadar 5 hingga 6 % . Maka bayaran caj perkhidmatan 3 % yang dikenakan PTPTN itu sebenarnya tidaklah terlalu tinggi kerana ia diperlukan untuk penyelenggaraan perjalanan pentadbiran PTPTN itu sendiri dan juga untuk membayar caj keuntungan buat pihak KWSP.
4) Apabila mereka gagal melunaskan pinjaman dalam waktu yang ditetapkan bererti PTPTN akan menghadapi masalah putaran wang untuk diagihkan kepada pelajar-pelajar yang sedang mengikuti pengajian di seluruh negara. Mereka ini sebenarnya telah secara tidak perasan menzalimi hak individu-individu lain.
5) Pendidikan percuma untuk ke semua ahli masyarakat hingga ke peringkat pengajian tinggi sebenarnya masih belum termampu untuk dipraktiskan di Malaysia ini. Kita masih lagi bergelar negara yang sedang membangun. Majoriti negara maju sekalipun masih tidak terfikir untuk menjadikan pendidikan sebagai satu perkhidmatan yang 100% diberikan subsidi.

Kepada yang beragama Islam, eloklah untuk kita sama-sama menelusuri maksud kata-kata di bawah:

Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Imam At-Tarmizi dan Imam Ahmad dan Imam Ibni Hibban yang bermaksud:
"Roh seseorang mukmin itu tergantung yakni dihalang daripada tempat yang mulia dengan sebab hutangnya sehinggalah hutangnya itu dijelaskan”.

Neba2020: Berhutang itu pada mulanya seronok tetapi apabila mahu melunaskannya mulalah menjadi tidak seronok. Berhutang untuk pendidikan adalah sesuatu yang mulia kerana kita berani untuk mengambil risiko demi meraih masa depan yang lebih cerah dan cermerlang. Janganlah kemuliaan tindakan dan niat itu menjadi tercemar di akhirnya apabila hasutan tamak dan henjutan kehidupan harian menyebabkan kita meletakkan kewajipan membayar pinjaman itu di tangga terbawah di dalam senarai pengurusan kewangan seharian.

No comments: